Preplnenému Cinematiku pokazené počasie neuškodilo

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Podujatia
  • 22. septembra 2024, 00:35

Už 19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa v Piešťanoch uskutočnil v dňoch 10.-15. septembra a priniesol takmer stovku výnimočných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov od domácich i zahraničných tvorcov.
Klasikou Cinematiku je okrem filmov v sálach aj množstvo sprievodných podujatí, ako sú diskusie, tancovačky, koncerty a podobne. Tento ročník sa niesol i v duchu zlého smerovania kultúry a samotného kultúrneho štrajku, ktorý festival podporil.

Devätnásťročný tínedžer na prahu dospelosti už vyrástol z detských topánok a žiada čoraz viac a viac miesta. Budúci rok oslávi „dvadsiatku“ a v súvislosti s tým organizátori na otvorení i počas festivalu viackrát spomenuli, že už prerástol sám seba. Dôkazom boli preplnené sály divákmi, ktorých neodradilo ani zlé počasie. Niektoré z predstavení museli odohrať dvakrát, pretože na prvé premietanie sa veľa ľudí nezmestilo. Príkladom bol otvárací film Ema a smrtihlav či Sorrentinova špecialita Parthenope. Obe snímky premietali v Dome umenia, kde návštevníci sedeli aj na schodoch po oboch stranách a mnohí sa do preplnenej sály nedostali.

Zabehnutý festival nepokazilo ani škaredé počasie, účastníci sa počas dažďov hromadne tlačili do teplých sál. Obľúbeným obrázkom Cinematiku sa stala aj fotografia stovky rozprestretých sušiacich sa dáždnikov vo foyeri Domu umenia. Najlepším časom na pozeranie filmov je totiž podľa účastníkov a organizátorov daždivé počasie.

Na festivale sa zúčastnili stovky ľudí, najviac obsadené bolo jeho slávnostné otvorenie a takisto slávnostné udeľovanie cien. Z takmer stovky filmov si ocenenia odniesli: film Lapilli získal ocenenie primátora Piešťan, snímka Šedá zóna získala Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc, film Substancia si odniesol ocenenie v kategórii Meeting Point Europe. Tento rok sa udeľovala aj špeciálna cena, ktorú si odhlasovali všetky členovia a členky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Víťazná snímka Ema a smrtihlav poputuje na svetové ocenenie Oscar ako kandidát pre najlepší zahraničný film za Slovenskú republiku. Divácka cena Cinematiku tento rok po boji medzi tromi filmami padla na iránsko-izraelskú celovečernú snímku Tatami.

Organizátori festivalu viackrát vyjadrili podporu momentálnemu kultúrnemu štrajku, do ktorého sa zapájajú inštitúcie z celého štátu. Oznámenie sa strelo s búrlivým potleskom divákov. Do štrajku sa otvorene zapojila aj Slovenská filmová a televízna akadémia. Vyjadril sa k nemu i trnavský župan Jozef Viskupič, ktorý na pódiu vyhlásil, že akákoľvek kultúrna inštitúcia z kraja má jeho plnú podporu, akokoľvek sa rozhodne, a dúfa, že všetky inštitúcie v Trnavskom kraji zostanú slobodné. 

Festival tak spája nielen tých, ktorí majú radi film, a najmä v daždivom počasí, ale spoločným menovateľom Cinematik spoločenstva je každý rok aj stret v názoroch na politickú situáciu a podpora správneho smerovania. 

(dan), foto: autor/FB Filmový festival Cinematik Piešťany/(vd)

Riaditeľská delegácia Cinematiku na čele s Božidarou Turzonovovou hovorila aj o kultúrnom štrajku. 

Diskusia so šéfredaktorom portálu Aktuality bola jednou z najobľúbenejších.

Dáždniky či pršiplášte – fanúšikov filmu neodradil ani dážď.

Snímka Ema a smrtihlav poputuje na ocenenie Oscar ako kandidát pre najlepší zahraničný film za Slovenskú republiku. 

Obľúbený obrázok z tohtoročného Cinematiku – záhrada dáždnikov vo foyeri Domu umenia. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
streda, 23. októbra 2024
Meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava