Elektrárňa oslávila svoje okrúhliny vo veľkom štýle

  • Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Podujatia
  • 22. septembra 2024, 00:58

Hoci je budova bývalej dieselovej elektrárne na Staničnej ulici v Piešťanoch stará viac než sto rokov, ako kultúrne centrum po rozsiahlej rekonštrukcii oslavovala svoje prvé okrúhliny v septembri. Na narodeniny v štýle Wintera prišlo množstvo ľudí, lákal ich nielen program od rána preplnený aktivitami pre deti až po dospelých, ale aj kultúrne zážitky vo forme koncertov.

Pomyslených desať sviečok Elektrárňa Piešťany sfúkla z torty v sobotu 7. septembra. Párty patrila oslavám kultúry a radovánkam v záhrade aj v útrobách budovy. Na svoje si od obedňajších hodín prišli i deti, na ktoré v záhrade čakali už obľúbené aktivity – striekanie s hasičskými striekačkami na ciele či výroba vlastných výtvorov takzvaným upcyklovaním – využitím zostatkových materiálov pri výrobe sedačiek. Bystrým hlavičkám bol k dispozícii Vedecký brloh, kde si mohli vyskúšať interaktívnu výstavu Vedecká hračka.

Fyzika v Elektrárni je pre školákov vždy zaujímavá. 

Rady sa stáli aj na populárnu virtuálnu realitu, ktorá v hlavnej sále ukázala záujemcom, ako budova zvnútra vyzerala kedysi, keď ešte slúžila svojmu účelu – výrobe elektriny. Do nej sa prišli pozrieť aj chlapci, ktorí už vyrástli z detských trakov – muži, ktorých takého hračky zaujímajú i v dospelosti.

Plné boli tiež komentované prehliadky, na obe sa s návštevníkmi vybrali na prechádzku budovy aj autori rekonštrukcie. V záhrade bola po celý čas všetkým k dispozícii food zóna s pochúťkami a nápojmi od výmyslu sveta. Maskotom podujatia sa stal tradičný BB puding, kakaová pochúťka, za ktorú vďačíme takisto Ľudovítovi Winterovi. Puding bol dostupný v záhrade aj vo vnútri a malí i veľkí sa ním mohli napchať do sýtosti. Počas programu nechýbali ani diskusie a prednášky o rekonštrukcii budovy. 

V horúcom počasí bola elektrárenská záhrada plná.

V horúcom počasí bola elektrárenská záhrada plná. 

Zlatým klincom narodenín bol vonkajší koncert orchestra Bratislava Hot Serenaders, ktorý svojou retro hudbou a spevom preniesol prítomných do čias minulých. Príhovor mal okrem riaditeľky Elektrárne Kataríny Hallovej a primátora mesta Petra Jančoviča aj správca Nadácie ZSE Peter Bednár, pre ktorú je Elekrárňa Piešťany srdcovým projektom. Ten v príhovore spomenul aj súčasnú kultúrnu situáciu v našom štáte, prisľúbil však, že Elektrárňa bude vždy miestom kvalitnej a skutočnej kultúry. 

Po príhovoroch a koncerte záhradu roztancoval DJ s retro mixami, ktorému za pultom kontroval aj trumpetista. Elektrárňa tak dooslavovala svoje prvé okrúhle narodeniny za zvukov lahodnej hudby v horúcom letnom povetrí so spokojnými tancujúcimi ľuďmi v záhrade. Jej narodeniny neboli výnimočné jedlom či programom, ale srdcom, s ktorým hŕstka ľudí udržuje kultúru aj v tomto období na tom správnom mieste. 

Na dvore budovy to počas narodeninového večera žilo. 

Po komentovaných prehliadkach nasledovala diskusia o rekonštrukcii objektu. 

Technikom bude aj malý Liam, ktorému zariadenie elektrárne učarovalo. 

(dan), foto: PhotoHruso/autor

0 Shares

Najnovšie správy

Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 23. októbra 2024
Meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava