Hasiči bojovali tri dni a noci: Záplavy, popadané stromy

  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 18. septembra 2024, 07:00

Kým českí hasiči museli len počas smolného piatka 13. septembra, keď sa už v noci spustil neutíchajúci štyri dni trvajúci dážď, zasahovať viac než 1700-krát, pričom odstraňovali najmä popadané stromy z ciest či z korýt potokov, v piešťanskom regióne iba smädná zem nasávala trojmesačný deficit zrážok a situácia nebola až taká dramatická. Zmenila sa s pribúdajúcimi zrážkami.

Aj v našich končinách došlo k záplavám, padaniu stromov a k nehodám – všade tam zasahovali dobrovoľní hasiči z obcí i profesionáli z miest. Trenčianski policajti upozorňovali na ťažkú prejazdnosť cesty od Senice smerom na Česko, na vozovku sa lialo blato a voda z okolitých polí. Zaplavená bola i cesta z Chtelnice do Dechtíc, voda stála na ceste v Hornej Strede, konáre a naplaveniny zapchali kanál v Pobedime. V Moravskom Lieskovom, Sobotišti a v Kopčanoch voda vytápala domy, v Prašníku i v obci Banka, ale aj inde padali stromy. Hasiči dostali zabrať. Ich odev neusychal, o pokojnom spánku nemohla byť ani reč. Vynaložili psychické aj fyzické sily, aby chránili ľudí a ich majetok.

Živelná pohroma zasiahla najmä Moravu

Uplynulý víkend sa na Morave, v Dolnom Rakúsku, v Poľsku či na slovensko-moravskom pohraničí ľudia strachovali o svoje životy. Zažili veľkú vodu – tá zatápala domy či diaľnice, poškodzovala mosty, priehrady. Stovky obcí na Morave zažili živelnú pohromu. Tretí povodňový stav trval až do vydania týchto novín, pondelka 16. septembra. Zasadali krízové štáby, riešili evakuáciu, únikové cesty, záchranu ľudí, zvierat i majetku. Nielen cestná, ale aj železničná doprava bola na viacerých miestach v týchto krajinách zastavená. Rástol počet dopravných nehôd, niektoré autá popadali do riek či potokov.

Pobedimčania pomáhali aj v Moravskom Lieskovom

Dobrovoľní hasiči z Pobedima hneď v prvý deň zrážok – v piatok 13. septembra – uvoľňovali v obci pri zdravotnom stredisku zaplavený a zapchatý odvodňovací kanál. Počas víkendu čerpadlami odčerpávali v Hornej Strede vodu zo zaplavenej cesty, aby tadiaľ mohli prebehnúť bežci Hornostredskej trinástky. Najväčší zásah však zažili v nedeľu 15. septembra. Zavolali ich na pomoc do obce Moravské Lieskové, kde valiaca sa riava vytápala rodinné domy.

Hasiči z Chtelnice makali vo svojej obci, v Sobotišti i v Kopčanoch

Piatok 13. septembra voda zaplavila cestu medzi Chtelnicou a Dechticami, na pomoc vyrazili dobrovoľní hasiči z Chtelnice aj s technikou aj protipovodňovým vozíkom. Hasičom pomáhal odstraňovať nánosy bahna aj bagrista z miestneho družstva, cestári cestu umyli. O dva dni nato, v nedeľu po polnoci, odstraňovali spadnutý strom, ktorý zahatal oba jazdné pruhy na križovatke ulíc Družstevná a Tehliarska.

A v nasadení pokračovali ďalej. „Práve sme zabránili vytopeniu štyroch rodinných domov. V Sobotišti hladina klesá. Presúvame sa do obce Kopčany, kde je situácia kritická. Ďakujeme dobrým ľuďom za čaj a kávu. Bojujeme ďalej,“ uviedli 15. septembra príslušníci DHZO Chtelnica na svojom facebookovom profile. V Kopčanoch si riadne zamakali. „Pracovali sme pri rieke Morave, kde sme v spolupráci s HaZZ, DHZO a armádou SR plnili vrecia, ktoré štvorkolky rozvážali po hrádzi, aby sme zabránili vyliatiu rieky. Sú to pre nás veľké skúsenosti! Všetkým ďakujeme za podporu,“ dodali chtelnickí hasiči.

Vrbovčania odpratávali strom na Prašníku

Dobrovoľní hasiči z Vrbového zasahovali pri padnutom strome. K výjazdu vyrážali 13. septembra v ranných hodinách do obce Prašník, kde popílili a odpratali spadnutý strom na ceste.

Moravanci odčerpávali horúcu vodu v kúpeľoch

Dobrovoľných hasičov z Moravian nad Váhom si na pomoc zavolali do piešťanských kúpeľov v sobotu 14. septembra ráno. Zatopilo tam kotolňu v suteréne kúpeľného domu Napoleon I a tiež priľahlé priestory. Príčinou bola porucha na potrubí. Hasiči na odčerpanie vody, ktorej teplota dosahovala päťdesiat stupňov Celzia, použili nielen plávajúce benzínové čerpadlá, ale aj elektrické kalové čerpadlo. Pomáhali im technickí pracovníci kúpeľov.

Hasiči z Maduníc sprejazdňovali cesty

Dobrovoľní hasiči z Maduníc vyrážali 15. septembra krátko po polnoci k suchému stromu, ktorý zahatal cestu po vytrvalom nočnom daždi. S výjazdmi v nedeľu pokračovali. „Počasie si naďalej vyberá svoju daň. Absolvovali sme ďalší výjazd k zablokovanej ceste k jazerám, kde popadali stromy, a ešte sme odstraňovali strom, ktorý spadol vo Veľkej uličke,“ uviedli hasiči na svojej facebookovej stránke.

auto: Viera Dusíková, foto: FB DHZ Chtelnica/FB Dobrovoľný hasičský zbor obce Pobedim/FB DHZ Vrbové/FB DHZ Moravany nad Váhom

Medzi obcami Chtelnica a Dechtice zaplavilo cestu, naplaveniny odstraňovali miestni hasiči aj bager z družstva.

V Chtelnici na križovatke ulíc Družstevná a Tehliarska spadol strom na cestu cez oba jazdné pruhy.

Pobedimskí hasiči pomáhali zaplaveným ľuďom z Moravského Lieskového. Foto (fb DHZO Pobedim)

Pobedimských hasičov zavolali pomoc do Moravského Lieskového, kde valiaca sa riava vytápala rodinné domy.

V Kopčanoch spevňovali hrádzu pri rieke Morave stovky hasičov i vojakov, boli tam aj Piešťanci a Chtelničania.

Príslušníci DHZO Moravany nad Váhom odčerpávali horúcu vodu z kotolne v suteréne kúpeľného domu Napoleon I.

Hasiči z Vrbového odpratávali strom z cesty na Prašníku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 19. septembra. Tento deň je Dňom vzniku Slovenskej národnej rady. Meniny má Konštantín.
  • 19.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 19. septembra 2024
Meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava