Hasiči z Moravian sa nenudili, volali ich najmä k sršňom

  • Spravodajstvo
  • 15. septembra 2024, 00:01

Kým júl sa u dobrovoľných hasičov z Moravian nad Váhom niesol v znamení požiarov a následkov silných búrok, v auguste dominoval bodavý hmyz. Hasiči pomáhali cez deň i v noci, a to nielen vo vlastnej obci. Popri zásahoch odprezentovali svoju činnosť na viacerých kultúrno-spoločenských podujatiach. Prečítajte si, ako vyzeral uplynulý mesiac v živote moravianskych dobrovoľníkov.

(Autor: autor/Erich Moravanský)

Hasičská škola

1. august, Piešťany

S našou technikou sme popoludní zamierili do Elektrárne Piešťany. Spolu s profesionálnymi hasičmi a kolegami z okolitých dobrovoľných hasičských zborov sme prijali pozvanie na každoročné rodinné podujatie Hravá Elektrárňa, ktorej témou bolo tento rok hasičstvo.

Deti s rodičmi zostrekovali terče s ručnými striekačkami, mali za úlohu zistiť stav zraneného (plyšového medveďa) a vykonať na ňom resuscitáciu, mohli si vyskúšať najrôznejšie vybavenie zo zásahového vozidla Iveco Daily vrátane špeciálneho ochranného obleku proti sálavému teplu či bodavému hmyzu.

Pripravili sme i výstavu historických hasičských predmetov z našej zbierky. Prostredníctvom polhodinového zostrihu sme odprezentovali našu nielen výjazdovú činnosť za uplynulý rok.

Nočný požiar v Hubine

2. august, Hubina

Hneď v nadchádzajúcu noc krátko po štvrtej hodine nás Krajské operačné stredisko Trnava požiadalo o súčinnosť pri likvidácii požiaru záhradného skladu v záhradkárskej kolónii Na Bašte v obci Hubina. Na miesto bolo vyslané zásahové družstvo s technikou CAS 15 Iveco Daily.

Po našom príchode sa tam už nachádzali piešťanskí profesionálni hasiči. Požiar skladu bol v terminálnom štádiu horenia. Zásah sme vykonávali v autonómnych dýchacích prístrojoch s jedným vysokotlakovým prúdom vody. Požiar sa rozšíril aj na susediacu skládku dreva, ktorú bolo potrebné rozobrať. Sálavým teplom bolo čiastočne poškodené i majiteľovo osobné auto. Zásahové družstvo sa vrátilo na základňu krátko pred šiestou hodinou rannou.

Exkurzia v Elektrárni

15. august, Piešťany

Popri tréningoch navštevujeme s naším mladým súťažným tímom rôzne náučné podujatia. Tentoraz sme sa zúčastnili komentovanej prehliadky v Elektrárni Piešťany. Tomáš Bušo nás previedol útrobami i históriou budovy. Okrem iného sme sa dozvedeli zaujímavosti aj o dobovej bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.

Upratovanie vozidla

15. a 16. august, Moravany

Počas dvoch večerov sme kompletne vypratali a vyumývali kabínu i nadstavbu zásahového vozidla Iveco Daily. Zároveň sme vymenili pokazenú nasávaciu hadicu z nádrže do čerpadla.

Kvízový večer

17. august, Moravany

Pre naše staršie deti sme v zbrojnici pripravili vlastný kvíz zo všeobecného prehľadu a zahrali sme si rôzne vedomostné a kreatívne spoločenské hry.

Hody v Piešťanoch

18. august, Piešťany

Tropickú nedeľu sme spríjemnili návštevníkom hodov v Piešťanoch. Mohli sa schladiť pri zostrekovaní terčov ručnými striekačkami a v parčíku sme vyrobili ľahkú penu. Deti nás počas ukazovania vybavenia nešetrili otázkami.

Likvidácia sršnieho hniezda

26. august, Banka

Začiatkom posledného augustového týždňa sme aj s príslušným vybavením navštívili hydinársku farmu s predajňou na rozhraní obcí Moravany nad Váhom a Banka, v ktorej bodavý hmyz ohrozoval zákazníkov. Medzi stenami unimobunky v priestore skladu náradia sa nachádzalo sršnie hniezdo. Zlikvidovali sme ho pomocou sprejov a ručného náradia.

Doprava vody pre lesnú zver

27. a 28. august, Moravany

Letné horúčavy dávajú zabrať nielen nám, ale aj živočíchom. Lesnej zveri sme počas dvoch horúcich augustových dní zabezpečili osvieženie. Na dopravu a doplnenie vody do prírodných napájacích jám poslúžilo vozidlo CAS 25 K Liaz.

Bodavý hmyz pod strechou

28. august, Hubina

Opäť sme vyrážali k bodavému hmyzu, tentoraz do hubinského chotára. Sršne si vytvorili hniezdo s rozmermi asi 40×30 centimetrov v strešnom priestore novostavby. Keďže opakovane poštípali majiteľa do oblasti hlavy a boli agresívne, pristúpili sme k ich likvidácii pomocou sprejov a ručného náradia. Na viacerých miestach bolo nutné pre lepší prístup rozobrať OSB doskové panely.

Počas likvidácie sa naši členovia chránili oblekmi proti bodavému hmyzu. Pri letných zásahoch tohto typu nepredstavuje nebezpečenstvo len agresívny hmyz či práca vo výške, ale aj vysoká teplota. Skúste si predstaviť celotelovú kombinézu hrubú jeden a pol centimetra a pohybovať sa v nej dve hodiny vo výške niekoľkých metrov pri okolitej teplote 34 stupňov Celzia…

Asistencia počas koncertu Nohavicu

29. august, Piešťany

Počas sviatočného dopoludnia sme na požiadanie organizátorov koncertu naplnili vodou tri nádrže s objemom 750 litrov, ktoré počas kultúrneho podujatia slúžili na ukotvenie pódiovej konštrukcie a techniky. Na dopravu a prečerpanie vody sme využili vozidlo Karosa.

V piešťanskom Prírodnom kine sme strávili aj večer. Počas koncertu českého pesničkára Jaromíra Nohavicu traja naši členovia s vozidlom Iveco Daily zabezpečovali požiarny a zdravotný dozor. Koncertu sa zúčastnilo 1200 návštevníkov, pričom nebolo potrebné pomôcť žiadnemu z nich a rovnako nedošlo k požiaru či k inej udalosti. Po prekontrolovaní areálu sme sa v nočných hodinách vrátili na základňu.

Sršne na chate

30. august 2024, Moravany

V piatkový podvečer sme na podnet obyvateľa Moravian vyrážali k jeho nehnuteľnosti – chate na Výtockej ulici. Na balkóne obloženom starším tatranským profilom sa usídlili sršne. Keďže ohrozovali domácich, pomocou páčidla sme čiastočne rozobrali drevený obklad a aplikovali spreje. Hniezdo sme strhli a jeho zvyšky pozametali.

Poučili sme majiteľa, ako postupovať, ak by sa sršne po čase vrátili. Aj v tomto prípade bolo nevyhnutné zasahovať v ochranných oblekoch proti bodavému hmyzu.

Viktor Vrábel, DHZO Moravany nad Váhom

0 Shares

Najnovšie správy

Trnavský samosprávny kraj ponúkne počas Európskeho týždňa mobility od 16. do 22. septembra 30-dňové predplatné cestovné lístky na prímestskú dopravu…
  • 18.09.2024, 07:00
  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo
streda, 18. septembra 2024
Meniny má Eugénia, zajtra Konštantín