Rozšírenie parkovacích zón – prieskum verejnej mienky

Piešťanská radnica prostredníctvom svojej webovej stránky a účtu na sociálnej sieti informuje o zámere rozširovať súčasné spoplatnené parkovacie zóny. Súčasťou informácie je i dotazník, ktorý môžu vyplniť výhradne obyvatelia ulíc, ktorých sa toto navrhované rozšírenie týka. Súčasné parkovacie zóny sú určené všeobecne záväzným nariadením mesta platným od 1. januára tohto roka.

Časť obyvateľov Piešťan by spoplatnenie ďalších ulíc privítala. (Autor: Supa/piestany.sk)

Ako radnica informuje, zámer rozširovať parkovacie zóny chce až na základe prieskumu verejnej mienky. V prípade, ak obyvatelia dotknutých ulíc budú súhlasiť, súčasné zóny by sa rozšírili o ulice Dopravná, Vrbovská cesta, popisné čísla nehnuteľností 1 – 13, Vrbovská 2 – 48, Staničná, Hurbanova, Mudroňova, J. Jesenského, Partizánska, Bratislavská 3 – 91, Bratislavská 2 – 68, A. Hlinku, Zavretý kút, Lipová, Mojmírova a Javorinská.

Vyplnením dotazníka môžete vyjadriť súhlas alebo nesúhlas s rozšírením parkovacej zóny. „Dotazník môžu vyplniť iba obyvatelia s trvalým pobytom na uvedených uliciach, ktorí dovŕšili vek 18 rokov,“ upresňuje, koho sa dotazník týka, na svojom webe a sociálnej sieti radnica.

PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY – NÁVRH ROZŠÍRENIA PARKOVACEJ ZÓNY

Parkovanie v Piešťanoch

Časti mesta, ktoré zmena platná od začiatku roka už zahŕňa, sú rozdelené na parkovacie pásma. Dôvodom je fakt, že jednotlivé oblasti mesta sa navzájom líšia svojou funkciou. V praxi to znamená, že požiadavky na parkovacie miesta sú iné v centre, iné na odľahlých uliciach a iné v obytnej zástavbe. Parkovacích zón je zatiaľ sedem.

Pásmo A – centrum mesta

V pásme A môžu parkovať len rezidenti a návštevníci, ktorí si zaplatia jednorazové parkovanie. V pásme A parkovali najmä zamestnanci dochádzajúci do mesta za prácou, prípadne podnikatelia. Po týchto miestach na parkovanie je zvýšený dopyt. Novou koncepciou sa mali parkovacie miesta uvoľniť najmä pre rezidentov a návštevy (zákazníkov).

Pásmo B – širšie centrum mesta

V pásme B je prioritou strednodobé parkovanie do 10 hodín. Určené najmä pre zamestnancov centra a širšieho centra mesta, v menšej miere ide o krátkodobé státie. Zahŕňa aj rezidentské parkovanie a zásobovanie. Podiel rezidentského parkovania v pásme B na počet parkovacích miest je vyšší ako v zóne A.

Pásma C a D – obytné okrsky

Tu je prioritou dlhodobé parkovanie rezidentov. V obytnom území je rozhodujúcou funkciou bývanie, ktoré potrebuje priestory najmä na „nočné“ parkovanie áut jeho obyvateľov.

Pásmo E – administratívna zóna

V pásme E podnikateľské subjekty a administratíva zabezpečujú parkovanie aj na vlastných pozemkoch, avšak aj tu je potreba verejných parkovacích miest. Regulácia parkovania v tomto pásme bude zavedená po realizácii normových parkovacích miest a príslušného dopravného značenia. V súčasnosti pásmo E nie je spoplatnené.

Pásmo N – parkovisko na Nálepkovej ulici

Cenová politika zvýhodňuje parkovanie na parkovisku na Nálepkovej pred parkovaním na uliciach centra mesta.

Pásmo S – záchytné parkovisko

Do pásma S je zaradené parkovisko pri futbalovom štadióne a pri Dome umenia. Prioritou je dlhodobé parkovanie nerezidentov. Spoplatnenie rešpektuje potrebu dlhodobejšieho odstavenia vozidiel zamestnancov počas pracovnej doby.

Rozdielne časy spoplatnenia

Rozdelenie do parkovacích zón ako aj rozdielne doby spoplatnenia parkovania je zavedené tak, že to má ekonomicky odradiť šoférov od dlhodobého parkovania najmä v centre mesta, keď pásma A a B sú spoplatnené od 7.00 až do 19.00 h. Širšie centrum, pásma C a S, je od polnoci do 12.00 h bezplatné.

Administratívna zóna – pásmo E – bude spoplatnená len počas bežnej pracovnej doby, aby ekonomicky demotivovala odstaviť auto v zóne z dôvodu dochádzania do zamestnania, a tým obsadiť parkovacie miesto na celý deň. Naopak, klientom sa za poplatok vytvoria parkovacie miesta potrebné na čas vybavenia agendy na úradoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 16. septembra. Tento deň je Medzinárodným dňom ochrany ozónovej vrstvy. Meniny má Ľudmila.
  • 16.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 14. septembra. Tento deň je Dňom európskeho kultúrneho dedičstva. Meniny má Ľudomil.
  • 14.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 15. septembra. Tento deň je sviatkom Sedembolestnej Panny Márie a Medzinárodným dňom demokracie a Dňom softvérovej slobody.…
  • 15.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 16. septembra 2024
Meniny má Ľudmila, zajtra Olympia