Na oslavách SNP udelili vyznamenanie aj pplk. Ábelovi

Vojtech Ábel pôsobil ako mladý poručík v Československej armáde. Krátko po vzniku tzv. slovenského štátu sa ako dôstojník slovenskej armády zapojil do ilegálneho protifašistického odboja a neskôr v Slovenskom národnom povstaní pôsobil ako veliteľ.

Nadežda Mikolášiková, dcéra Vojtecha Ábela, mala počas osláv zabezpečené aj čestné miesto spolu s hrdinami SNP. (Autor: FB Viktoria Mikolasikova)

Na východnom fronte spolupracoval s kapitánom Nálepkom. Podporoval partizánov, organizoval presun pohonných hmôt na stredné Slovensko. Začiatkom decembra 1944 ho zatkli v Piešťanoch. Posledným transportom bol odvlečený do koncentračného tábora Mauthausen, kde zahynul.

Mladý dôstojník Vojtech Ábel s manželkou a dcérkou Nadeždou.

Na jeho hrdinstvo a odhodlanie sa nezabudlo ani na oslavách 80. výročia SNP, ktoré sa konali v Banskej Bystrici. Udelili mu spomienkové vyznamenanie in memoriam. Vyznamenanie za neho prevzala jeho dcéra Nadežda Mikolášiková z Piešťan.

O svoje spomienky na dedka sa pri tejto príležitosti podelila jej dcéra Viktória: „Boli sme na oslavách v Banskej Bystrici, kde moja mamina dostala spomienkové vyznamenanie za pplk. Vojtecha Ábela, môjho deda, ktorého som nemala možnosť poznať. Keď žila moja babina, hovorila mi, že mám farbu očí ako môj dedo. Mamina videla deda naposledy pred 80 rokmi. Česť jeho pamiatke a som hrdá, že som jeho vnučka.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 14. septembra. Tento deň je Dňom európskeho kultúrneho dedičstva. Meniny má Ľudomil.
  • 14.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 16. septembra. Tento deň je Medzinárodným dňom ochrany ozónovej vrstvy. Meniny má Ľudmila.
  • 16.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 15. septembra. Tento deň je sviatkom Sedembolestnej Panny Márie a Medzinárodným dňom demokracie a Dňom softvérovej slobody.…
  • 15.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 16. septembra 2024
Meniny má Ľudmila, zajtra Olympia