Primátor Peter Jančovič: Rozšírenie spoplatneného parkovania závisí od vôle obyvateľov a poslancov

V polovici augusta radnica začala vyznačovať parkovacie miesta a zjednosmerňovať úzke ulice v starých Piešťanoch, kde sa podľa platného cestného zákona, bez státia na chodníku, nedá reálne zaparkovať. Prvá prišla na rad Bottova ulica, nasledovať majú i ďalšie. Pýtali sme sa preto primátora mesta Petra Jančoviča, aký je zámer radnice s ďalším regulovaným parkovaním, ale aj na problematiku zimného štadióna či rekonštrukciu školských zariadení.

Peter Jančovič je vo funkcii primátora už druhé volebné obdobie. Či sa bude uchádzať aj o tretie, zatiaľ nechcel potvrdiť. (Autor: (pror)/Supa)

Od jesene minulého roka platí novela zákona, ktorá zakazuje parkovať čo i len časťou vozidla na chodníku. V úvode tohto roku vstúpilo do platnosti mestské nariadenie o parkovacích zónach. Obe legislatívy zásadným spôsobom menia parkovacie návyky obyvateľov mesta, ale i návštevníkov. Nové značenie v parkovacích zónach radnica zrealizovala v závere minulého roku. Dopravné značenie podľa novely takzvaného chodníkového zákona radnica realizuje až v súčasnosti.

Kde všade pribudnú vyznačené nové parkovacie miesta a kde plánujete zriadiť jednosmerné cesty?

Dopravné značenie postupne pribudne na celom území mesta, všade tam, kde to bude možné z hľadiska platnej legislatívy. A keďže ide o pomerne finančne náročnú investíciu, máme ju rozdelenú na niekoľko etáp. V prvej etape príde na rad osemnásť ulíc v starých Piešťanoch. O ktoré presne pôjde, chceme najprv diskutovať s obyvateľmi dotknutých ulíc. Nateraz, ako sme zmeny prerokovali s obyvateľmi, preznačíme na jednosmerku Bottovu ulicu a následne v jednom smere vyznačíme parkovacie miesta.

Zriadením parkovacích zón nastal problém s parkovaním v susedných uliciach, kde sa za parkovanie už neplatí. Obyvatelia týchto ulíc tak nemajú kde parkovať. Ako by sa dal tento problém vyriešiť?

Zmierniť problém vieme vyznačením parkovacích miest. Problém vyriešiť jednoznačnejšie vieme len rozšírením parkovacích zón. To však závisí od vôle obyvateľov dotknutých ulíc a vôle poslancov mestského zastupiteľstva. Vôľa obyvateľov by aj bola, len sa s nevôľou u nich stretáva cena parkovacej karty v hodnote 40 eur na jedno auto pre obyvateľa zóny. O tejto sume aj napriek mojim výhradám rozhodli svojím hlasovaním poslanci. My sme navrhovali len symbolické euro. Aj spätnú väzbu od obyvateľov súčasných parkovacích zón máme dobrú. Po prvotných negatívnych reakciách, následne ako si ľudia zvykli a prišli na to, že v blízkosti obydlí majú výrazne viac parkovacích možností, máme spätnú väzbu, že väčšinou sú spokojní.

Jeden reťazový predajca zriadil na svojom pozemku pred nákupným centrom na Ulici A. Hlinku režimové parkovisko už pred zavedením parkovacích zón. Podľa našich informácií o tom uvažuje aj prevádzkovateľ supermarketov na Žilinskej a Krajinskej ceste.

Môžem túto informáciu potvrdiť. Mali sme s nimi rokovanie a informovali nás o ich zámere. Netýka sa to však len Piešťan. Zmenu spôsobu parkovania pred svojimi prevádzkami plánujú realizovať vo viacerých mestách na Slovensku. Zatiaľ však vieme len toľko, že na ich parkoviskách určite pribudne rampa. Prisľúbili nám, že v čo najväčšej miere zohľadnia potreby parkovania pre obyvateľov mesta.

Štúrova ulica je už dlhšiu dobu rozkopaná, kedy plánujete ukončiť jej rekonštrukciu?

V súčasnosti tam realizujú výmeny svojich rozvodov správcovia inžinierskych sietí. V najbližších dňoch by mali svoju prácu ukončiť a nastúpi samotný dodávateľ stavby. Práce na Štúrovej ulici by mali byť ukončené do konca tohto roka.

Po dlhých rokoch prenajímania je mesto od 1. januára opäť prevádzkovateľom zimného štadióna. Služby mesta Piešťany v návrhu rozpočtu deklarovali jeho prevádzkovú stratu pre tento rok v objeme 482 192 eur. V budúcom by to mala byť suma 281 410 eur. Je vôbec šanca, že by si štadión dokázal niekedy na seba zarobiť?

Predpokladaná strata bol odhad na začiatku roka. Koľko to bude, reálne budeme vedieť po uzavretí účtovného roka. Zatiaľ však vychádzame z toho, že najbližších päť rokov budeme musieť doplácať na chod zimného štadióna z mestského rozpočtu.

Sú prázdniny a zároveň obdobie, keď sa v školských zariadeniach najviac rekonštruuje. Čo ste poopravovali a na čo sa po prázdninách môžu deti tešiť?

Rekonštrukcia najväčšieho rozsahu sa realizuje v Materskej škole na Ulici A. Dubčeka. Je však toho viac a o všetkom budeme verejnosť informovať.

Ste približne v polovici vášho druhého volebného obdobia vo funkcii primátora. Plánujete sa v najbližších komunálnych voľbách uchádzať o post primátora aj tretíkrát?

To je zatiaľ ešte predčasná otázka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
streda, 23. októbra 2024
Meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava