História: Radnica v novej podobe

  • História
  • 21. augusta 2024, 00:01

Prerobená radnica bude znovu otvorená v stredu (21. 8. 1912). Budova, ktorá sa takmer len vynára z hromady kameňa, tehál a piesku, je najkrajšou verejnou budovou nášho kúpeľného strediska. Dr. Scheibner, berlínsky architekt, môže byť na svoj výtvor právom hrdý.

Vizualizácie uličných pohľadov „Obecného domu“ na dnešnej Štefánikovej ulici podľa návrhu autora projektu Dr. Ing. arch. Richarda Scheibnera, piešťanského rodáka, z augusta 1911. (Autor: archív autora)

Svoju úlohu, ktorá nebola ľahká, vyriešil jasne. Keďže nešlo o nové dielo, kde by umelcov vkus a individuálny dôvtip dostal voľný priestor, ale išlo o premenu už existujúcej nepraktickej a primitívnej budovy na dielo, ktoré spĺňa aj umeleckú stránku. Dr. R. Scheibner to vyriešil geniálne.

Exteriér budovy je harmonickou zmesou gotického a klasického gréckeho štýlu. Klenutá arkáda pravej časti, po vzore nemeckých radníc, už z diaľky naznačuje a robí verejnú budovu rozpoznateľnou, jej fasádu zdobia alegorické skupiny sôch.

Hlavný vchod je lemovaný stĺpmi vpravo a vľavo. Nad ním je umiestnený piešťanský erb: skala s prameňom vody, vľavo barlolámač, vpravo muž držiaci rýľ, alegorizujúci obrábanie. Nad nimi má roztiahnuté svoje ochranné krídla vták Turul. Erb je obklopený rámom, ktorý je podobný rámu na erbe grófa Erdödyho.

Z vrcholu vyčnievajúceho z pravej časti budovy sa v strede dvíha veža spočívajúca na stĺpoch. Na jej ploche bude umiestnená socha v ľudskej veľkosti, symbolizujúca spravodlivosť.

Akokoľvek pôsobivý je exteriér budovy, vnútorné usporiadanie bolo vyriešené rovnako vhodne. Hlavný vchod vedie do priestrannej uzavretej chodby, toto je čakáreň vyhradená pre klientov. Všetky oficiálne priestory sú prístupné odtiaľto. Napravo od chodby sa nachádzajú v poradí: matrika, pokladňa a daňové oddelenie (s dvomi miestnosťami). Vpravo: kancelária hlavného úradníka, administratívna kancelária a archív. Priamo odtiaľto vedie schodisko do desať metrov dlhej a osem metrov širokej zasadacej miestnosti na poschodí. Impozantná sála, žiariaca v ružovej farbe, je ozdobená bronzovými postavami. Miestnosť má tri veľké okná s farebnými sklenými tabuľami, každé s polmetrovým balkónom. Naľavo od zasadacej miestnosti je úradná miestnosť richtára.

Ako dôležitú inováciu by sme mali spomenúť toalety. V starej budove v dedinskej radnici boli z hľadiska hygieny nevyhovujúce.

Časť budovy, daňové oddelenie, je už zariadená a úradníci vykonávajú svoje oficiálne funkcie v nových priestoroch. Hlavný úradník, administratívna kancelária, pokladník a richtár sa nasťahujú v stredu. 

Konečné odovzdanie budovy sa uskutoční koncom tohto mesiaca.

Článok, ktorý je preložený z maďarského jazyka, vyšiel v Piešťanských novinách (Pöstyéni ujszág/Pöstyéner zeitung) 19. augusta 1912.

Ľubomír Streicher

0 Shares

Najnovšie správy

Mesto Piešťany sa zapája do výzvy Envirofondu na poskytnutie dotácie pre rok 2024 na „Vybrané adaptačné opatrenia na zmenu klímy…
  • 22.10.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je pondelok 21. októbra. Tento deň je Dňom pôvodných odrôd jablka. Meniny má Uršuľa.
  • 21.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 22. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom porozumenia koktavosti a Svetovým dňom misií. Meniny má Sergej.
  • 22.10.2024, 00:07
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 20. októbra. Tento deň je Svetovým dňom osteoporózy a Medzinárodným dňom stromov. Meniny má Vendelín.
  • 20.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 22. októbra 2024
Meniny má Sergej, zajtra Alojzia