Nízke nástupné platy sestier sú demotivujúce a dlhodobo neudržateľné

  • Spravodajstvo
  • 19. augusta 2024, 00:04

Nízke nástupné platy absolventiek ošetrovateľských a pôrodných odborov sú demotivujúce a dlhodobo neudržateľné. Upozorňuje to na Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA). Nízke mzdy podľa neho nielenže podkopávajú motiváciu čerstvých absolventiek nastúpiť do zdravotníctva, ale tiež vedú k masívnemu odlivu kvalifikovaných odborníkov do zahraničia.

Mnoho absolventiek ošetrovateľských a pôrodných odborov sa rozhoduje odísť do zahraničia už krátko po ukončení štúdia. (Autor: szsto.edupage.org)

Podľa posledných štatistík u nás začínajú nástupné platy sestier a pôrodných asistentiek po ukončení štúdia na 1200 eurách mesačne v hrubom. V susednej Českej republike dosahuje nástupný plat 1 678 eur mesačne a v Nemecku 2 500 eur mesačne. Nástupné platy sestier v Rakúsku sa výrazne líšia v závislosti od regiónu a špecializácie, avšak pohybujú sa v rozmedzí od 2 870 až do 5 200 eur mesačne u operačných sestier v nemocniciach v Salzburgu a Linzi.

Tieto rozdiely v platoch sú podľa odborov natoľko výrazné, že mnoho absolventiek sa rozhoduje odísť do zahraničia už krátko po ukončení štúdia. „Je neakceptovateľné, že sestry a pôrodné asistentky, ktoré sú pilierom nášho zdravotníckeho systému, dostávajú po ukončení štúdia platy, ktoré im neumožňujú dôstojný život. Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo mnohé z nich odchádzajú pracovať do zahraničia,“ uviedla predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká.

Súčasná situácia je podľa nej dlhodobo neudržateľná a vyžaduje si okamžitú pozornosť slovenskej vlády. Odbory apelujú, aby štát prehodnotil súčasné platové podmienky a zabezpečil spravodlivé odmeňovanie pre všetky sestry a pôrodné asistentky. Bez adekvátneho ohodnotenia podľa nich Slovensko riskuje nielen odliv odborníkov, ale aj zníženie kvality zdravotnej starostlivosti pre našich občanov.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 12. septembra. Meniny má Mária, Marlena.
  • 12.09.2024, 00:04
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 12. septembra 2024
Meniny má Mária, zajtra Ctibor