Piešťanskí „hoteláci“ si plnili sny v ďalekej Brazílii
Dvaja študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera si plnili svoje cestovateľské a kávové sny v ďalekej Brazílii. Víťazi súťaže Slovak Barista Cup Junior – Lenka Dobrovolná a Adam Botka – vycestovali za odmenu do Brazílie, kde okrem klasických turistických zážitkov mali možnosť okúsiť aj život a prácu na pravej kávovej plantáži a naučiť sa, čo znamená káva od korienka až po voňavú šálku v kaviarni.
Obaja študenti si svoju cestu do Brazílie doslova vydreli. Svoje talenty museli viackrát bezchybne predviesť na niekoľkých kolách súťaže po celom Slovensku v rámci Slovak Barista Cup Junior. „Som šťastný, že práve hoteláci z Piešťan sú na súťažiach úspešní a môžu si plniť svoje sny tentoraz na stáži v ďalekej Brazílii. V minulosti sa z hotelákov študujúcich v Piešťanoch zúčastnili tejto stáže už štyria študenti. Gratulujem a som na nich hrdý,“ nešetril chválou riaditeľ Hotelovej akadémie Ľ. Wintera, Ladislav Blaškovič.
Osemdňový výlet pre mladých baristov rýchlo utiekol, skúsenosti a vedomosti nabraté v cudzine sú však nenahraditeľné. „Za príležitosť ísť do Brazílie sme nesmierne vďační. Vážime si to o to viac, že sme si to vybojovali, a uvedomujeme si, že bez podpory našej školy a organizátora Academy of Coffee by sme tu neboli,“ povedal študent Adam Botka priamo z cesty po Brazílii. V krajine Južnej Ameriky sa vraj cítil ako doma, ľudia ich prijali a boli veľmi láskaví.
Na výlete si študenti vychutnali návštevu hlavného mesta Ria de Janeira, kde si prezreli pamiatky, ako je Socha Krista, horu Sugar loaf (Cukrová homoľa), slávne brazílske schody aj pláž Copacabana. Ďalší deň ich už čakala šesťhodinová cesta na farmu Fazenda Dutra. Na kávovej farme strávili tri dni, spoznali nielen pohostinnosť Brazílčanov, ale aj procesy vo výrobe kávy, ktoré našinec nemá šancu vidieť.
„Naučili sme sa mnohé o spracovaní kávových zŕn, ale aj samotnom pestovaní. A mohli sme pochopiť, aké náročné je vypestovať kávu, spracovať ju a až následne poslať k pražiarom,“ rozprával čerstvé zážitky Adam Botka, ešte obklopený kávovníkmi na plantáži. Ten so spolužiačkou Lenkou Dobrovolnou zažil neopakovateľné zážitky a skúsenosti, ktoré naplno zúročia v ďalšom štúdiu.