Čajky poznajú väčšinu svojich súperov v EuroCupe

Eurocupové dobrodružstvo tentoraz zavedie Piešťanské Čajky do Maďarska, Francúzska a do Turecka alebo Nemecka. Aktuálny majster Slovenska v basketbale sa predstaví v druhej najlepšej súťaži Európy v E-skupine proti Šopronu, Charnayu a víťazovi kvalifikačného dvojzápasu medzi Bodrum Basketbol a GiroLive Panthers Osnabrück.

(Autor: Lukáš Droppan)

Klub z kúpeľného mesta je pravidelným účastníkom tejto súťaže, celkovo to bude pre neho v EuroCupe už siedma účasť. Maximom Piešťan je účasť v play-off pred dvomi rokmi, keď nestačili na maďarský Pécs. V predchádzajúcom ročníku skončili Čajky v skupinovej fáze. Na základe renkingu z predchádzajúcich troch ročníkov sa jediný slovenský zástupca ocitol pred žrebom v druhej výkonnostnej skupine tímov. Pred žrebom platilo pravidlo, že v skupine môže hrať len jeden zástupca z danej krajiny.

„Ťažký žreb pre nás. Dostali sme do skupiny veľmi kvalitné tímy. Nezostáva nám nič iné, len sa na to pripraviť a bojovať, aj keď to bude veľmi náročné, ale budeme to musieť nejako zvládnuť. V tejto súťaži si už ľahkého súpera nevyberieme, musíme s tým počítať, že to bude náročné, ale preto ju chceme hrať, aby sme mali konfrontáciu s najlepšími tímami. Skupina je veľmi náročná, ale musíme zostať pokorní, na zemi a pripraviť sa, aby sme sa pokúsili urobiť čo najlepšie výsledky,“ načrtol prvé dojmy zo žrebu tréner Čajok Peter Jankovič.

Z prvého koša im žreb prisúdil zástupcu maďarského basketbalu. Šopron patrí k historicky najúspešnejším klubom z pohľadu dosiahnutých úspechov, tamojšiu ligu vyhral 16-krát a 12-krát sa stal víťazom Maďarského pohára. V nedávnej minulosti patril dokonca k popredným európskym tímom, čoho dôkazom je triumf v Eurolige (2022), druhé miesto (2018) a účasť vo Final Four (2019, 2021). Do európskych súťaží sa vracia po ročnej pauze. Zaujímavosťou je, že v lige skončil prvýkrát od roku 1997 bez medaily, keď obsadil štvrtú pozíciu. Ide tiež o celkom pravidelného súpera Piešťan v príprave. „Šopron patril dlhé roky medzi špičku v Európe, je to víťaz Euroligy. Po dlhšej odmlke sa vracia späť, ale vo veľkej sile. Bude to veľmi náročný, ťažký a hlavne kvalitný súper,“ vyjadril sa piešťanský kouč na adresu Šopronu.

Francúzsky Charnay je mimoriadne ambicióznym tímom, pre ktorého to v EuroCupe bude premiéra. Pred rokom hral druhú najvyššiu súťaž, aby sa následne pri návrate do LFP dostal do štvrťfinále. Vo svojom kádri mal mnoho kvalitných hráčok, ktoré hrali v WNBA, respektíve sú reprezentantkami svojich krajín. „Charnay je piatym tímom francúzskej ligy, myslím si, že o tom netreba viac rozprávať. Francúzska liga je veľmi ťažká, dokázali v nej hrať stred tabuľky, čo svedčí o ich veľkej kvalite. Ešte netuším, o aké družstvo ide, ale pripravíme sa na nich. Už len to, že skončili na piatom mieste po základnej časti, značí o ich kvalite,“ zhodnotil Jankovič zástupcu francúzskeho basketbalu.

Záverečného súpera sa Piešťany dozvedia na konci septembra, vzíde z kvalifikačnej dvojice Bodrum Basketbol – GiroLive Panthers Osnabrück. Turecký tím vznikol síce len pred rokom, vo svojej nováčikovskej sezóne však vyhral druhú ligu a v budúcom ročníku bude pôsobiť v najvyššej súťaži. Nemecký klub je tiež nováčikom v pohárovej Európe, v posledných rokoch patrí do užšej špičky vo svojej krajine. V lige sa dostal v sezóne 2023/2024 do štvrťfinále, rok dozadu získal bronz a vyhral Nemecký pohár. „Možno bude pri porovnaní tureckého a nemeckého basketbalu nejaký rozdiel, ale turecké tímy sú nevyspytateľné na začiatku sezóny. Budeme si musieť počkať, ako to dopadne. Osnabrück dokázal v posledných rokoch hrať v nemeckej lige hore. Samotná súťaž sa tlačí do popredia, stačí sa pozrieť na výsledky reprezentácií, takže určite tam robia basketbal dobre,“ dodal tréner Čajok k poslednému možnému súperovi v EuroCupe.

Kvalifikácia je na programe 19. a 26. septembra, čím sa skompletizuje zoznam účastníkov skupinovej fázy. Z dvanástich štvorčlenných skupín postupujú vždy dva najlepšie tímy a osem najlepších klubov z tretích miest. Následne odštartuje play- off, ktoré sa podobne ako skupinová fáza hrá systémom doma-vonku.

Žreb Piešťanských Čajok v skupinovej fáze EuroCupu 2024/2025 – E-skupina: Piešťanské Čajky (SR), Šopron Basket (Maď.), Charnay Basket Bourgogne Sud (Fr.), víťaz kvalifikačného dvojzápasu – Bodrum Basketbol (Tur.)/GiroLive Panthers Osnabrück (Nem.)

0 Shares

Najnovšie správy

V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina