TOP-7 chýb pri používaní motorového oleja

  • Inzercia
  • 24. júla 2024, 10:06

Motorové oleje zohrávajú veľkú úlohu pri bezpečnom a pohodlnom používaní auta. Líšia sa typom, zložením, indexom viskozity atď. Aby však auto fungovalo bezchybne, je dôležité nielen vybrať si kvalitné mazivo od oficiálnych výrobcov, ale tiež zabezpečiť, aby vyhovovalo parametrom a prevádzkovým podmienkam automobilu.

(Autor: mazeto.sk)

Vysoko kvalitný motorový olej by mal vykonávať nasledujúce funkcie:

• zabezpečiť ľahké naštartovanie motora pri rôznych teplotách, a to aj za studena;

• vysokokvalitné mazanie všetkých častí motora na ochranu pred trením;

• neutralizovať vplyv agresívnych prvkov a eliminovať znečistenie, sadze atď.;

• odobrať teplo.

Zároveň nestačí kúpiť kvalitné motorové oleje – dôležité je správne používať.

Akým chybám sa treba vyhnúť pri používaní motorového oleja

Nevymieňajte olej pri minimálnom používaní auta: olej v motore stráca svoje vlastnosti rýchlejšie ako v nádobe, aj keď je nečinný. Olej prichádza do styku so vzduchom, kovovými prvkami motora, čo vedie k oxidácii a zníženiu kvality oleja. Preto sa mazivo pravidelne mení, bez zamerania sa na počet najazdených kilometrov a frekvenciu používania auta.

Výmena oleja v zime je zriedkavá: v oleji sa hromadia usadeniny, vlhkosť atď. nečistoty, ktoré počas prevádzky paliva úplne nezmiznú. Tak vznikajú nízkoteplotné usadeniny, ktoré rýchlo opotrebúvajú motor.

Šetrite množstvo oleja: dopĺňať minimálne množstvo je zlý nápad, pretože nedostatok oleja skracuje životnosť motora.

Naneste príliš viskózny olej: dostatočná vrstva oleja diely dobre premaže, ale ak je príliš hrubá, dôjde k zlému odvodu tepla z piestu, prehrieva sa a môže sa aj zaseknúť.

Vyberte si olej iba na základe značky: je lepšie vyberať oleje od osvedčených výrobcov, ale predovšetkým musí mazivo zodpovedať parametrom automobilu a spĺňať normy viskozity a prevádzkové vlastnosti podľa ACEA, API atď.

Nepridávajte olej, ak motor funguje: moderné autá majú optimalizovaný a redukovaný dizajn motora. Ale zároveň výrobcovia šetria peniaze na drenážnych otvoroch, kvôli ktorým sa olej horí a horšie steká. Motorová jednotka je tiež vybavená turbodúchadlom, ktoré zvyšuje zaťaženie. Včasné doplnenie maziva pomôže predísť poruchám, aj keď ďalšia plánovaná údržba nebude čoskoro.

Ignorovať obsah popola v tuku (SAPS): SAPS označuje obsah síry, síranov a fosforu v oleji. Napríklad Mid/Low SAPS sú určené pre autá vybavené systémami znižovania emisií. Full-SAPS – plnopopolové oleje s vysokými čistiacimi vlastnosťami a odolnosťou voči nekvalitným palivám.

Preto, aby motor auta slúžil dlhú dobu, vymeňte a doplňte olej včas a vyberte si kvalitné produkty, ktoré vyhovujú prevádzkovým parametrom stroja. Ešte viac informácii nájdete u predajcu znakčkových motorových olejov mazeto.sk

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 18. októbra. Tento deň je Svetovým dňom menopauzy, Sviatkom sv. Lukáša, patróna umelcov a maliarov, lekárov a…
  • 18.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 17. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom boja proti chudobe. Meniny má Hedviga.
  • 17.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 18. októbra 2024
Meniny má Lukáš, zajtra Kristián