Nordic Walking: Príjemná aktivita, pri ktorej môžete spáliť nechcené kalórie

  • Inzercia
  • 24. júla 2024, 10:58

Mnohí z nás sa snažia svoje telo vytvarovať a vyformovať náročným cvičením. Niekoľko hodín strávených vo fitness centre však vždy neznamená zaručený výsledok. S pomerne rýchlym a nenáročným spaľovaním kalórií vám môže pomôcť aj „obyčajná“ chôdza s trekingovými teleskopickými palicami.

(Autor: Voyagerix/Adobestock.com)

Samotná chôdza je skvelý spôsob, ako zvýšiť srdcovú frekvenciu, zlepšiť aeróbnu kondíciu a zrýchliť spaľovanie kalórií, ktoré vám pridávajú na váhe a zväčšujú nechcené partie tela. Pokiaľ však budete chcieť túto činnosť posunúť na ešte vyššiu úroveň, skúste si svoje kroky poistiť nielen komfortným oblečením, ale aj odolnými trekingovými teleskopickými palicami, ktoré budú pre vaše telo viac ako len oporou.

Ideálna forma cvičenia bez zvýšeného pocitu námahy

Nordic walking je forma chôdze, ktorá vznikla vo Fínsku v 90. rokoch 20. storočia. Ide o fyzickú aktivitu, pri ktorej sa používajú špeciálne dizajnované palice podobné tým, ktoré sú nevyhnutné pri bežkovaní. Hlavné je, že pomáhajú zlepšiť účinnosť krokov tým, že zapájajú hornú časť tela do pohybu. Ľudia túto chôdzu vykonávajú ako rekreačnú aktivitu, ale aj ako formu cvičenia na udržanie fyzickej kondície bez zvýšeného pocitu námahy.

Zvýšené spaľovanie kalórií

Palice pomáhajú spáliť viac kalórií a poskytujú väčší tréning pre srdce a pľúca než chôdza bez nich. Skúmaním a testovaním sa dokonca zistilo, že správna technika chôdze s nimi vedie k zvýšeniu srdcovej frekvencie a spotreby kyslíka o 37 %. Nezabudnite však na to, že pod očakávaný efekt a váš vyšší komfort počas túry sa tiež podpisuje špeciálne oblečenie na Nordic Walking, ktoré si je nutné spolu s palicami správne vybrať.

Posilnenie hornej časti tela

Aby toho nebolo málo, na rozdiel od bežnej chôdze, tá s trekingovými palicami zapája do pohybu  aj vaše ruky, ramená a chrbtové svaly, takže dochádza k posilneniu a zlepšeniu stavu hornej časti tela. Jedna štúdia dokonca potvrdila, že ľudia so sedavým zamestnaním, ktorí sa venovali nordic walkingu počas 12 týždňov, mali lepšiu pohyblivosť ramien a menej bolesti v trapézovom svalstve.

Trekingové palice sú navyše vhodné pre všetky vekové kategórie vrátane seniorov, pretože  môžu zlepšiť rovnováhu a zvýšiť stabilitu tela pri chôdzi po nerovnom povrchu. Oceníte ich aj vtedy, ak sú už klasický beh či chôdza pre vaše kolená, členky alebo iné kĺby náročné.

Nordic Walking je efektívny spôsob, ako sa (nielen vo vyššom veku) hýbať bez zvýšenej námahy a zaťaženia kĺbov. Treba to len vyskúšať a uvidíte, že pozitívne účinky sa dostavia skôr, ako by ste si mysleli.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina