Kedysi tu zanechal Milencov, dnes opäť vystavuje na Soche piešťanských parkov

V roku 1961 sa začali písať dejiny podujatia Socha piešťanských parkov. V tom istom roku bola v exteriéroch parku prezentovaná práve tvorba Alexandra Trizuljaka, ktorý pôsobil ďalej ako predseda organizačného výboru výstavy.

(Autor: vd)

Zakladatelia dnes už legendárnej výstavy chceli, aby v tunajších parkoch zostali po každom ročníku dve-tri plastiky a výsledkom mala byť stála galéria sôch v prírode. S touto myšlienkou zanechal Alexander Trizuljak pri Kolonádovom moste svojich nádherných bronzových Milencov. Milenci, prepletení v milostnom objatí, krášlia priestor Sadu A. Kmeťa. Tvoria mystický pár, ktorý navádza ľudí tu oddychujúcich k zastaveniu sa, objatiu s milovanou osobou počas vychádzky z mesta na Kúpeľný ostrov. Inšpirujú k láske celé generácie ľudí.

Cez Trizuljaka si dovolíme premostiť a pozvať vás, čitateľov Piešťanského týždňa a ctenú verejnosť, na nádhernú výstavu, ktorá sa až do konca júla nachádza v interiéri Kultúrno-spoločenského centra Fontána. V slnkom prežiarených priestoroch, ale aj v jemnej intimite môžete obdivovať sochy z bronzu, epoxidu, šamotu či dreva a iných materiálov z dielne významných umelcov, ktorí reprezentujú špičku slovenského sochárstva.

A pretože ide o Sochu piešťanských parkov, diela sa nachádzajú aj v parčíku pred Fontánou, tieto budú vystavené do konca augusta. Ak sa venujete umeniu a sochárstvo vás zaujíma prioritne, pozývame vás 24. júla na komentovanú prehliadku 38. ročníka podujatia, kde sa môžete stretnúť s autormi diel.

Z umelcov, ktorí sa v Piešťanoch prezentujú, spomenieme Jána Hubinského, Katarínu Galovič Gaspar, Drahomíra Prihela, Pavla Dubinu, Martina Dzureka, Renátu Sládkovú, Juraja Čuteka, Viliama Širokého, Mariana Polonského, Evu Harmadyovú, Juraja Síleša, Norberta Kelecsényiho, Alexandra Trizuljaka, Janku Brisudovú, Stana Kiča, Milana Lukáča, Pavla Károlyho či Františka Bohunického.

Okrem sôch môžete v interiéri obdivovať aj vzácnu zbierku 256 medailí a plakiet 33 významných slovenských autorov zo súkromnej zbierky. Táto časť expozície bude verejnosti prístupná do konca júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina