Ako zvládnuť horúčavy v meste

Počas predchádzajúceho týždňa Slovensko zasiahli nevídané horúčavy. Hoci takéto počasie je počas posledných rokov skôr pravidlom než raritou, v našich zemepisných šírkach nie je život takýmto teplotám prispôsobený. Väčšinu z nás preto zastihnú nepripravených. Pre úspešné prežitie dňa v zdraví je potrebné dodržiavať viacero odporúčaní.

(Autor: FB Mesto Piešťany)

Mesto ich v snahe pomôcť obyvateľom zverejnilo na svojej stránke spolu so zoznamom pitných fontánok, ktoré nájdete v centre. Hmlovú bránu v centre ako iné mestá Piešťany, bohužiaľ, nemajú, aj tú jednu, čo bola namontovaná vo vnútrobloku na Teplickej ulici, poškodili vandali a odvtedy nefunguje.

Kde sa dá v meste osviežiť

V centre Piešťan je k dispozícii päť pitných fontánok. Osviežiť pitnou vodou sa môžete pri fontáne Páv, pri Námestí slobody, pri Moste zaľúbených, pri parkovisku Nálepkova a vo vnútrobloku na Teplickej ulici. Hmlovú bránu, ktorá sa takisto nachádza v Pentagone, vandali poškodili rovnako ako pitnú fontánku, tú však nedávno opravili.

Pitné fontánky sú napojené priamo na verejný rozvod pitnej vody a sú ovládané tlačidlovým ventilom, ktorý sa nachádza na čelnej strane podstavca fontánky. To znamená, že z nej nevyteká stále voda, ale sa spustí až po zatlačení ventilu.

Ako sa správať počas horúčav?

Dbajte na pitný režim

Pite denne aspoň dva litre tekutín, aj keď nepociťujete smäd. Dávajte prednosť čistej vode pred sladenými nápojmi. Vyhýbajte sa alkoholu a nápojom s vysokým obsahom kofeínu. Dávajte si pozor aj na príliš vychladené nápoje, z ktorých sa dá v horúčave ľahko ochorieť.

Vyhýbajte sa námahe

Vyhýbajte sa fyzickej námahe počas najhorúcejších hodín dňa, najmä v čase medzi 12.00 a 16.00 h.

Nezdržiavajte sa na priamom slnku

Počas najhorúcejších hodín dňa sa zdržiavajte vo vnútri alebo v tieni. Pokiaľ nemusíte, nevchádzajte z domu. Noste klobúk, slnečné okuliare a ľahké oblečenie, vyhýbajte sa tmavým farbám.

Postarajte sa o schladenie

Zavrite okná počas dňa, vetrajte len vo večerných, nočných a skorých ranných hodinách. Stiahnite rolety alebo zatiahnite závesy v miestnostiach, ktoré sú veľmi oslnené. Občas si priložte na krk vlhký uterák, dajte si studenú sprchu alebo kúpeľ. Časom je potrebné pouvažovať nad kúpou klimatizácie, letá nekončia a niekoľkotýždňové peklá budú skôr štandardom ako raritou.

Pomáhajte si navzájom

Zaujímajte sa o svoje okolie. Poskytnite pomoc osamelým, starším a chorým ľuďom, ak ju potrebujú. Poraďte im, čo robiť počas horúčav.

Postarajte sa o domáce zvieratá

Domáce zvieratá udržujte v tieni a v chládku s trvalým prístupom k čerstvej vode. Psy neberte na prechádzky, keď svieti slnko, asfalt je taký horúci, že im spáli labky. Pokiaľ sa potrebujú vyvenčiť, preneste ich na trávu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina