Ako doma upratať ľahko a rýchlo

  • Inzercia
  • 23. júla 2024, 14:28

Udržiavanie čistej domácnosti nemusí byť časovo náročné ani stresujúce. Stačí využiť niekoľko šikovných trikov a upratovanie už nebude nočnou morou. Prinášame vám niekoľko upratovacích trikov, ktoré vám pomôžu udržať váš domov v dokonalom poriadku.

(Autor: Freepik)

Čo upracem v stredu?

Naplánujte si upratovacie činnosti do svojho týždenného rozvrhu. Rozdelenie upratovania na menšie úlohy vám pomôže udržať domácnosť čistú bez toho, aby ste sa upratovaniu museli venovať jeden celý deň. Predsa len je škoda, keď upratujete cez víkend a nemôžete si poriadne oddýchnuť. Napríklad pondelok môže byť dňom na upratovanie kúpeľne, streda na vysávanie a vytieranie a piatok na oprášenie vybavenia domácnosti ako sú dekorácie, elektronika a ďalších objektov, ktoré stoja v priestore a prášia sa na ne.

Mať takto štruktúrované upratovanie do celého týždňa je pre niekoho úľavné, pretože si postupne urobí všetko a nemusí si vyhradiť x hodín z jedného dňa, čo nie každému vyhovuje.

Ale určite sú niektorí, ktorí si chcú upratovanie urobiť naraz a tým poradíme, aby upratovanie naplánovali systematicky. Buď môžete upratať prvýkrát jednu izbu a potom prejsť do ďalšieho alebo jednotlivé aktivity rozdeliť, čo znamená v celom byte prvýkrát utrieť prach, potom vyluxovať a vytrieť a následne utrieť všetky povrchy. Záleží, čo vám je pohodlné, ale pre váš pokoj sa snažte mať upratovanie štruktúrované a premyslené.

Používajte viacúčelové čistiace prostriedky

Investujte do kvalitných viacúčelových čistiacich prostriedkov, ktoré môžete použiť na rôzne povrchy. To vám ušetrí čas a miesto, pretože nebudete musieť hľadať rôzne čistiace prostriedky pre každú časť domácnosti. Vždy si ale prečítajte etiketu a uistite sa, či nemáte v domácnosti nejaké delikátne materiály ako je pravé drevo.

Rýchle čistenie počas dňa

Majte po ruke vlhčené obrúsky alebo handričky na rýchle čistenie počas dňa. Upratovanie drobných nečistôt ihneď, ako sa objavia, vám ušetrí čas pri väčšom upratovaní. Navyše sa nebudete pri každom pohľade na fľaky na stole stresovať a prehovárať sa. Pokiaľ vám daná vec zaberie do 5 minút, nenechávajte ju na neskôr.

Organizujte upratovacie nástroje

Udržujte svoje upratovacie nástroje organizované a ľahko prístupné. Použite košíky alebo vešiaky na ukladanie mopov, handričiek a čistiacich prostriedkov. Keď máte všetko na jednom mieste, upratovanie bude rýchlejšie a efektívnejšie. Vďaka tomu nebudete zbytočne nakupovať ďalšie produkty, pretože ich nevidíte a myslíte si, že vám chýbajú. Reálne toho človek veľmi nepotrebuje, keď používa univerzálne produkty. Ušetríte teda svoj čas aj peňaženku.

Udržujte poriadok priebežne

Pravidelné udržiavanie poriadku je kľúčom k menej náročnému upratovaniu. Vracajte veci na svoje miesto ihneď po použití, nenechávajte neporiadok hromadiť sa a vytvárať kopy. Týmto spôsobom sa vyhnete veľkému upratovaniu a nebudete mať rozhodovaciu paralýzu, čo urobiť skôr. Navyše udržiavanie poriadku obvykle trvá niekoľko minút a nie je to taký strašiak. Zo začiatku to možno tak dobre nepôjde, ale postupne si na to zvyknete a už na to nebudete ani myslieť.

Dajte si časový limit

Stanovte si časový limit na upratovanie jednotlivých miestností. Napríklad 15 minút na upratovanie kuchyne alebo 10 minút na upratovanie obývačky. Týmto spôsobom budete upratovanie vnímať ako menej náročné a rýchlejšie. Pustite si obľúbenú hudbu, podcast alebo audioknihu a preneste sa do sveta mimo upratovania a uvidíte, že to bude o dosť znesiteľnejšie. Nestíhate chodiť do fitka? Upratovanie Vám môže pomôcť aj s týmto, v tomto článku zistíte viac.

Vyčistite mikrovlnnú rúru ľahko

Napustite misku s vodou a plátkami citrónov a vložte ju do mikrovlnnej rúry na niekoľko minút na vysoký výkon. Para uvoľní nečistoty a mastnotu, takže ich potom ľahko zotrite handričkou. A nabudúce radšej používajte plastový poklop do mikrovlnky, ktorý zabráni zašpineniu.

Efektívne vysávanie

Pri vysávaní použite prídavné nástavce na vysávač, ktoré vám pomôžu dostať sa do ťažko prístupných miest. Vysávajte systematicky, miestnosť po miestnosti, aby vám nič neuniklo. Dôležité je venovať pozornosť škáram, sú plné naviateho prachu. Než začnete vysávať, najprv zotrite prach zo všetkých vyvýšených povrchov. Zvyšky dopadnú na zem a ľahko ich vysajete. Nezabudnite občas zotrieť skrine, komody, skrinky, obrazy, lampy, steny a vyklepať závesy.

Pravidelne meňte obliečky a uteráky

Pravidelná výmena obliečok a uterákov je dôležitá na udržanie čistoty a sviežosti v domácnosti. Kúpeľňa je vlhká a uteráky pomerne rýchlo napáchnu a vychádza z nich nepríjemný odór. Občas sa oplatí uteráky vyprať v dezinfekčnom prostriedku alebo octe, aby nezadržiavali zápach.

Stále vám niečo nesedí a niečo cítite? Kedy naposledy ste vyprali predložku? Je často vlhká, niekedy doslova mokrá, stojíte na ňu bosými nohami a možno na ňu občas šliapnete v papučiach, keď si idete umyť ruky do umývadla. Predložky v sebe zadržujú neuveriteľne veľa špiny a tým pádom aj pachov. Pravidelne ju vyklepávajte, perte a meňte.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina