Piešťany budú svetovo festivalové: Zahalia sa do čipiek pätnástich krajín

Piešťany sa vďaka čipkárom z pätnástich krajín sveta stanú na pár augustových dní dejiskom výnimočného festivalu. Všetky významné výstavné priestory, galérie, scény kultúrnych inštitúcií, mestský park i hudobný pavilón, expozície múzeí v Piešťanoch i v Krakovanoch sa stanú dejiskom Svetového festivalu čipky.

(Autor: archív Mateja Piscu )

Do kúpeľného mesta zavítajú nielen ľudoví umelci a čipkári, ale aj módni návrhári, výtvarníci, hudobníci i kapely a súbory. Prídu nielen z Európy, ale aj z Ameriky či Afriky. Zlákal ich festival, ktorý v Piešťanoch organizuje šíriteľ krásy a umenia paličkovanej čipky Matej Pisca z občianskeho združenia Bábence Krakovany.

Čo mu to napadlo? Prečo v Piešťanoch, prečo festival čipky a prečo ho poňal svetovo? „Myšlienku zorganizovať festival takéhoto rozsahu nosím hlave už štyri-päť rokov. Na svete je veľa čipkárskych festivalov, jedným z nich je OIDFA, ktorá sa koná každé dva roky. Ja som však túžil zrealizovať ešte veľkolepejší program. Bude plný výstav, paličkovania, koncertov, módnych prehliadok, prezentácií a prednášok. Až teraz, keď som dal dokopy plagát s kompletným programom, si uvedomujem, že je toho naozaj veľa, a verím, že aj ľudí, ktorí napríklad nebudú chcieť vidieť celý festivalový program s výstavami, určite zaujmú módne prehliadky v Elektrárni Piešťany, kde je možné kúpiť si vstupenky iba na módnu šou. Srdečne všetkých pozývam na vystúpenia, napríklad domáceho Folklórneho súboru Žito do Domu umenia, a tiež každodenné popoludňajšie vystúpenia súborov v Hudobnom pavilóne v mestskom parku, kde v piatok 9. augusta zaznie džez a swing v podaní Paper Moon Tria, v sobotu 10. augusta vystúpi domáci Detský folklórny súbor Tancovadlo a v nedeľu festival ukončí Kopaničiar z Myjavy.“

Matej Pisca zdôraznil, že vybrať tie najlákavejšie bonbóniky, ktoré festival ponúka, je naozaj ťažké, no je veľmi rád, že medzi čipkármi privíta aj špeciálneho hosťa z Juhoafrickej republiky – Pierra Fouchého, ktorý ešte nikdy nenavštívil Európu so svojou výstavou. Poznajú sa len prostredníctvom Facebooku či Instagramu. „Budú tu tiež čipkári z Malty, Bulharska, Španielska, Talianska, Čiech, Poľska, Slovenska a ohlásil sa mi aj návštevník z Portorika, ba svoju súťažnú prácu nám posiela spoza oceánu aj čipkárka z Austrálie,“ teší sa z veľkého záujmu vystavovateľov Pisca.

Na svetovej výstave čipky v Piešťanoch sa v rámci národných stánkov budú prezentovať svojimi dielami desiatky čipkárov. Niektorí v kójach budú aj paličkovať, iní si chcú festival užiť v celej jeho pestrosti a dianie si nechcú nechať ujsť. Ďalšou zaujímavosťou je, že občianske združenie Paličkovaná čipka SR vyzvalo čipkárky a čipkárov zo Slovenska, aby posielali podľa predlohy paličkované čipky v tvare lipových lístočkov a halúzok. Z nich v Piešťanoch organizátori vytvoria mohutný strom – lipu, symbol Slovanov. Každý lístok, každá halúzka bude vytvorená z regionálnych vzorov, takže to bude úžasná pastva pre oči citlivého a vnímavého návštevníka.

Ako sme už spomínali, asi najväčšia hviezda, ktorá do Piešťan príde, je juhoafrický čipkár. Má však troška problém so získaním víza, ale Pisca verí, že sa všetko podarí vybaviť, teší sa na jeho prítomnosť rovnako ako na diela významnej slovenskej výtvarníčky Eleny Holéczyovej, ktorej výstavu sme pred rokmi mohli vidieť aj v Krakovanoch na festivale paličkovanej čipky. V Dome umenia bude vystavovať sedem významných slovenských čipkárok, v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána pri príležitosti stého výročia narodenia uvidíte diela piešťanského čipkára Víťazoslava Mišíka a v druhej miestnosti nádherné práce vystavia takzvaní dobrodružní čipkári z Ameriky, Veľkej Británie, Španielska i Juhoafrickej republiky. Ich diela nie sú nijako klasicky poňaté, majú punc modernej čipky.

„V Piešťanskom informačnom centre môžete obdivovať vzácnu zbierku paličiek už nebohého Vladimír Glasnáka z Krakovian a všetkých, ktorí milujú módu, pozývam do Elektrárne Piešťany, kde nie na červenom, ale zelenom koberci (aby ladil s interiérom) budú každý festivalový deň módne prehliadky. Svoje ojedinelé a veľmi krásne odevy ozdobené čipkami tu budú prezentovať traja módni návrhári zo Španielska, ale nesmierne sa teším aj na šaty z dielne Jany Fraikorovej. Tiež naše občianske združenie Bábence vytvorilo na túto príležitosť módnu kolekciu, verím, že dopadne dobre,“ skonštatoval Pisca.

V závere bude cez príbeh zhrnutie toho najlepšieho zo všetkých prehliadok, pričom odkaz autorov znie približne takto: „Verte, že čipka ako módny doplnok zakomponovaná v odeve je vhodná i zvodná nielen pre ľudí štíhlych, krásnych, iskrivých, ale aj pre bacuľkov a bacuľky i ľudí, ktorí sa necítia byť krásnymi na prvý pohľad. Ona jednoducho sedí každému a svedčí všetkým bez rozdielu veku, váhy, národnosti či farby pleti.“

Festival sa koná v dňoch 8. až 11. augusta v priestoroch Domu umenia, KSC Fontána, vo výstavných sieňach Mólo a Stará lekáreň, v mestskom parku, v hudobnom pavilóne, v expozíciách Balneologického múzea, v Múzeu za Krakovskú bránu v Krakovanoch, ale aj v Piešťanskom informačnom centre, v Elektrárni Piešťany, v Kursalone, v Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera. Lístky i registrácie si môžete zadovážiť v Dome umenia, pred týmto kultúrnym stánkom bude každý deň aj gastrozóna a remeselné trhy. V nedeľu 11. augusta o 19.00 h sa uskutoční záverečný ceremoniál, slávnostné odovzdávanie festivalových cien a vystúpenie Folklórneho súboru Kopaničiar.

Čipka je jemná ako pavučina, nežná a tajomná ako mladá nevesta skrytá pod závojom, vzácna ako šafran, krásna a rôznorodá ako snehové vločky, čo padnú z oblohy. Ona však zotrvá, neroztopí sa v dlani. Svojou zdanlivou jednoduchosťou obmäkčí aj najtvrdšie srdce. Skúste ju však vytvoriť! Pochopíte jej zložitosť, až keď vezmete do prstov paličky a začnete ich prehadzovať zo strany na stranu presne podľa nakresleného vzoru. Kto z vás to zvládne? Príďte si to vyskúšať v sobotu 10. augusta o štvrtej hodine popoludní do mestského parku pri Dome umenia, kde budú k dispozícii trpezliví čipkári a čipkárky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina