Schválené zmeny v parkovaní potešia motorkárov, návštevníkov Piešťan i predajcov trhoviska

Posledné zasadnutie piešťanského mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutočnilo pred letnými prázdninami, schválilo i niekoľko zmien v spoplatnenom parkovaní. Najzásadnejšia zrejme je, že pri bezplatnom parkovaní pred nemocnicou stanovené na 30 minút si tiež musíte vozidlo zadaním poznávacej značky zaevidovať v mestskom parkovacom systéme (elektronicky, sms, parkovací automat). Na návrh poslancov zdraželo však parkovanie na parkovisku na Nálepkovej ulici, naopak zlacnelo parkovné pre motorkárov, ktorí za jednu úhradu môžu na jednom parkovacom mieste stáť dvaja.

(Autor: Supa)

Na veľkom mestskom parkovisku na Nálepkovej ulici sa do prijatia zmeny novely všeobecne záväzného nariadenia (VZN) platilo parkovné 80 centov na hodinu. Z rokovania mestskej rady však prišla do zastupiteľstva iniciatíva zaokrúhliť túto sumu na jedno euro. Zmenu zdôvodnila poslankyňa Iveta Babičová znížením nákladovosti pri obsluhe parkovacích automatov na parkovisku: „V automatoch drobné mince na vydávanie buď chýbali, alebo naopak bol preplnený, čo vytváralo nutnosť častej prítomnosti pracovníka Služieb mesta Piešťany pri automatoch, a to aj počas víkendov.“ I keď primátor Peter Jančovič bol proti, poslanci si svoje hlasovaním presadili.

Novelizácia vychádza v ústrety i viacdňovým návštevníkom kúpeľného mesta. Tí si po novom okrem päťdňovej parkovacej karty za 20 eur budú môcť zakúpiť aj trojdňovú za 12 eur. Platiť začne hodinou a minútou v deň nákupu. Zároveň je možné, aby si návštevníci zakúpili kartu na požadované dni v predstihu. Presné definovanie časovej platnosti karty iniciovala mestská polícia. „Z dôvodu špekulácií a vyhýbaniu sa plateniu parkovného,“ píše sa v dôvodovej správe novelizácie VZN.

Po novom budú môcť na jednom vyhradenom parkovacom mieste zaparkovať naraz dve motorky (za hodinovú sadzbu jedného vozidla). Parkovanie jedného motocykla na jednom parkovacom mieste sa podľa dôvodovej správy stretáva s odporom automobilovej verejnosti pre nedostatočné využitie parkovacieho miesta, kedy by na takomto mieste mohli parkovať aj dva motocykle.

Na parkovisku Nálepkova môžu po novom parkovať aj vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 5,35 metra na tých parkovacích miestach, ktoré to svojimi rozmermi umožňujú. Táto požiadavka prišla od predajcov na trhovisku. Regulácia dĺžky vozidiel bola zavedená z dôvodu normových dĺžok parkovacích miest na verejných parkoviskách. „Na parkovisku Nálepkova sú dostupné aj parkovacie miesta väčších rozmerov, na ktorých je možné parkovanie dlhších vozidiel pre potreby mestského trhoviska povoliť,“ znie dôvod prijatia tejto zmeny.

Novelizácia VZN o dočasnom parkovaní motorových vozidiel v zóne s regulovaným státím na území mesta Piešťany však prináša i ďalšie novinky. Obyvatelia aj abonenti budú mať možnosť zakúpiť si okrem celoročných aj parkovacie karty na kratšie obdobie, konkrétne na tri mesiace. Minimálny vek žiadateľa o rezidentskú parkovaciu kartu bol stanovený na 15 rokov.

Radnica bude mať možnosť dočasne vyhradiť parkovacie miesta nevyhnutné na zabezpečenie činnosti podujatia, ktoré organizuje alebo spoluorganizuje Mesto Piešťany, alebo právnická osoba založená alebo zriadená Mestom Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina