Hygienici preverovali prírodné a umelé vodné plochy na rekreačné kúpanie

Ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR na svojom webe, štátny zdravotný dozor pokračoval v monitorovaní kvality vody aj na vybraných prírodných vodných plochách, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu. Z blízkych vodných plôch kontrole hygienikov vyhovela Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom, naopak medzi plochy nevhodné na kúpanie patrí podľa hygienikov Nitrianske Rudno, ale aj Gazárka Šaštín- Stráže. V Duchonke hygienici rekreačné kúpanie odporúčajú len so zvýšenou opatrnosťou.

Z blízkych vodných plôch kontrole hygienikov vyhovela aj Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom. (Autor: beachbarrezort.sk)

Na základe kontroly úradu verejného zdravotníctva vodné plochy s vyhovujúcou kvalitou vody v Trnavskom kraji sú Šulianske jazero, štrkovisko Sekule – Oširíd, Kunovská priehrada, Sobotište, štrkovisko Gbely, Adamov. V susednom Trenčianskom kraji vhodné na kúpanie z hľadiska hygienickej nezávadnosti vody sú nádrže Prusy, Brezová pod Bradlom, Stará Myjava, Dubník I. Stará Turá, Zelená voda – Nové Mesto nad Váhom, Kanianka, Veľké Uherce.

Hygienickým požiadavkám na kvalitu vody vhodnú na kúpanie v rámci celého Slovenska nevyhoveli vody odobrané v lokalite vodnej nádrže Ružín (Počkaj Beach). Výsledky laboratórnych analýz preukázali prekročenie medznej hodnoty ukazovateľov Escherichia coli a črevné enterokoky. Po intenzívnych zrážkach bolo taktiež pozorované veľké množstvo naplaveného odpadu.

Voda nie je vhodná na kúpanie ani v prírodnej vodnej ploche Laborec Humenné a Nitrianske Rudno z dôvodu prekročenia ukazovateľa črevné enterokoky. V rekreačnej oblasti Gazárka Šaštín-Stráže bolo zistené prekročenie limitnej hodnoty ukazovateľa chlorofyl-a, čo môže znamenať pre kúpajúcich sa zdravotné riziko.

Vodu s mierne zhoršenými vlastnosťami zaznamenali v lokalite Zelená voda – Kurinec (Rimavská Sobota), kde okrem zníženej priehľadnosti bola znížená biologická kvalita vody z dôvodu prítomnosti rias. Znížená priehľadnosť bola zistená aj na Vodnom diele Lipovina – Bátovce, Duchonka, Ružiná – pri obci Divín, jazero Krpáčovo, Horná Lehota. V týchto prípadoch ide o zdravotne nevýznamné ukazovatele kvality vody na kúpanie a v týchto lokalitách je naďalej umožnené rekreačné kúpanie, avšak so zvýšenou opatrnosťou.

zdroj: ÚVZ SR

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 17. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom boja proti chudobe. Meniny má Hedviga.
  • 17.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 18. októbra. Tento deň je Svetovým dňom menopauzy, Sviatkom sv. Lukáša, patróna umelcov a maliarov, lekárov a…
  • 18.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 18. októbra 2024
Meniny má Lukáš, zajtra Kristián