Z génovej banky odchádzali žiaci plní zážitkov

  • Školy
  • 11. júla 2024, 00:01

Žiakom Spojenej školy na Valovej ulici v Piešťanoch sa v pondelok 24. júna podarilo niečo, o čom ani nesnívali. Po predchádzajúcej návšteve Výskumného ústavu rastlinnej výroby ich pozvali na exkurziu do Génovej banky SR v Piešťanoch.

(Autor: Spojená škola Piešťany)

V sprievode slnečných lúčov si najskôr pozreli rozsiahle lúky, polia a sady, na ktorých sa pestujú rôzne plodiny, liečivé byliny, kvety, strukoviny, zelenina, ovocné stromy a obilie, z ktorých semená sa u nich uchovávajú.

V druhej časti exkurzie sa žiaci presunuli do vnútorných priestorov génovej banky, kde po úvodnej prezentácii o jej činnosti si prezreli ďalšie priestory. V laboratóriu si pozreli, ako sa zisťuje klíčivosť semien, ako sa strojom zratúvajú semená a ako sa uskladňujú v rôznych nádobách podľa veľkosti semien. Pozreli si aj sušiareň a chladiareň semien. V chladiarni sa uchováva aktívna kolekcia semien pri teplote 0 až -4 °C. Najočakávanejšia bola mraziareň, v ktorej sa pri teplote 0 až -17 °C na dobu 50 rokov uchováva základná kolekcia semien.

Exkurzia sa nám veľmi páčila, odchádzali sme plní zážitkov aj vedomostí. Ďakujeme zamestnancom génovej banky za prijatie a za čas, ktorý nám venovali.

zdroj: Spojená škola Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina