Elektrotechnici zahrnuli Portugalca spŕškou otázok

  • Školy
  • 10. júla 2024, 09:02

V deň, keď celé Portugalsko slávi sviatok, vo štvrtok 13. júna, sa študenti Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch preniesli do tejto krajiny. Dozvedeli sa nielen to, že trinásty júnový deň oslavujú v Portugalsku svätého Antona – patróna Lisabonu a zaľúbených, ale i to, že tento svätec nie je jediným dôvodom veľkých osláv v celej krajine aj mimo nej.

Študenti SPŠE sa započúvali do autentickej portugalčiny Alcidesa Murtinheiru, ktorú profesionálne pretlmočila Lucia Halová. (Autor: (md) )

Ďalšie oslavy sa v Portugalsku konali v pondelok 10. júna, na Deň Portugalska, keď si celý národ pripomína úmrtie najväčšieho portugalského spisovateľa Luisa de Camõesa. Celý rok 2024 si tam tiež pripomínajú 500 rokov od narodenia tohto velikána, ktorý pre Portugalsko znamená to, čo pre Francúzov Molière, pre Angličanov Shakespeare či pre Nemcov Goethe. Okrem toho 25. apríla Portugalci oslávili 50. výročie Klinčekovej revolúcie.

O všetkých týchto udalostiach študentom porozprával ten najpovolanejší muž – Alcides Murtinheira z portugalského kultúrneho inštitútu Camões, lektor na univerzitách vo Viedni a v Bratislave. Študenti sa započúvali do autentickej portugalčiny, ktorú profesionálne pretlmočila Lucia Halová. Alcides Murtinheira im tiež trochu priblížil portugalskú nostalgickú mentalitu, ktorá večne váha medzi istotou poznaného a dobrodružstvom nepoznaného.

V druhej časti stretnutia Elena Seitlerová z Portugalského inštitútu porozprávala o aktivitách inštitútu, ktorý má za cieľ šíriť portugalský jazyk a kultúru lusofónnych krajín na Slovensku nielen cez preklady, tlmočenie a kurzy portugalčiny, ale aj prostredníctvom takýchto akcií. Pozornosť študentov Seitlerová upriamila predovšetkým na zaujímavé knihy portugalských autorov a autoriek, ktorých preklady už niekoľko rokov združenie vydáva. Okrem obľúbených klasík porozprávala aj o novinkách a o pripravovanom preklade románu Nedeľný obed od Josého Luísa Peixota, ktorý je inšpirovaný životom portugalského podnikateľa a filantropa Ruia Nabeira, zakladateľa svetoznámej značky Delta Cafés.

Prezentácia študentov zaujala, aktívne sa zapájali a kládli mnoho zvedavých otázok. Aj toto podujatie Portugalského inštitútu podporilo Veľvyslanectvo Portugalskej republiky a Camões, I. P.

(ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina