Banka oslávila svoje výročie horúčavami a hudbou

Obec Banka oslavovala svoje 815. výročie prvej písomnej zmienky v sobotu 29. a v nedeľu 30. júna. Hoci cez víkend panovali tropické horúčavy, obyvatelia sa prišli na futbalové ihrisko zabaviť a osviežiť.

(Autor: dan)

Oslavy prebiehali od sobotného popoludnia na futbalovom ihrisku. Program zameraný na šport a hry pre deti sa začal o 15. hodine. K dispozícii bol veľkokapacitný nafukovací hrad, nafukovací terč a prvky mobiliáru, ako sú detské ihrisko, hojdačka či stroje na cvičenie. Dospelým pod veľkou markízou spríjemňovala podvečer rocková kapela Tranzit, ktorá prítomným skoro potrhala bubienky. Po kapele nasledoval so svojím tanečným programom dídžej.

Nedeľný program bol v znamení dychovej hudby, na pódiu sa postupne predstavili Inovčanka, Nadličanka a Dubovanka. Samozrejmosťou bol guláš, ktorý uvarili obecní gulášmajstri, a pohostenie v bufete.

Prvá písomná zmienka o obci opradenej históriou pochádza z roku 1209 a píše sa v nej o hrade Bana, ktorý mal stáť na území dnešnej obce. Vykopávky a archeologické zistenia však dokazujú, že územie bolo obývané už v strednom období staršej doby kamennej (stredný paleolit). Žili tu ľudia neandertálskeho typu, na dnešnej Červenej veži sa našli dôkazy o ich osídlení z obdobia približne 38-tisíc rokov pred n. l.

0 Shares

Najnovšie správy

V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina