Žiaci „schererky“ strávili dopoludnie s hasičmi

  • Školy
  • 8. júla 2024, 06:26

Základnú školu F. E. Scherera v Piešťanoch navštívili v pondelok 24. júna dobrovoľní hasiči z Moravian nad Váhom. Nešlo však nešlo len o predprázdninovú zábavku, návšteva mala predovšetkým preventívno-výchovný charakter. Členovia DHZO Moravany nad Váhom interaktívnou formou priblížili svoju činnosť dvestopäťdesiatim školákom.

(Autor: Kristína Čunčíková, DHZO Moravany nad Váhom)

Na školskom dvore sa v priebehu dopoludnia vystriedali najskôr žiaci prvého a neskôr druhého stupňa. Hasiči im v kocke porozprávali o histórii hasičstva, rozdieloch medzi dobrovoľnými, profesionálnymi a závodnými hasičskými zbormi, o typoch hasiacich prístrojov a ich využití, kedy volať národné tiesňové čísla, kedy jednotné číslo 112 a ako postupovať pri tiesňovom volaní. Na plyšovom maskotovi deťom predviedli kardiopulmonálnu resuscitáciu, ktorá je pri zástave krvného obehu doslova životne dôležitá.

„Priblížili sme mládeži spektrum činností, ktorým sa venujeme. Nie sú to len výjazdy, ktorých bolo tento rok vďaka búrkam požehnane. Každý týždeň trénujeme deti od ôsmich rokov a máme aj zmiešaný súťažný tím dospelých. V rámci preventívno-výchovnej činnosti navštevujeme materské a základné školy. Na kultúrno-spoločenských podujatiach popri ukážkach vykonávame protipožiarny i zdravotnícky dozor,“ prezradil Viktor Vrábel.

Spolu s dvomi hasičmi, ktorí sa zúčastňujú výjazdov, prišli aj traja mladí členovia súťažného tímu. Najmladší z nich, pätnásťročný Gabo Orlický, ktorý navštevuje práve túto školu, porozprával spolužiakom a kamarátom o svojom koníčku. Hasičskému športu sa venuje od desiatich rokov, no s hasičstvom je v kontakte prakticky od narodenia.

Aby sa história deťom lepšie predstavovala, príslušníci DHZO Moravany nad Váhom nechali kolovať rôzne vecné prostriedky z ich zbierky: plechovú prilbu z roku 1940, mosadzný halónový hasiaci prístroj z 30. rokov minulého storočia, storočný rozdeľovač z historickej koňmi ťahanej striekačky, poľnicu (trúbku) na vyhlasovanie poplachu z roku 1920, smaltovanú tabuľku, ktorou sa označovali domy poistené voči požiarom a podobne.

Na školský dvor hasiči dorazili s výjazdovým vozidlom Iveco Daily našpikovaným od podlahy po strop vybavením. Žiakom vysvetlili, na čo slúžia vecné prostriedky umiestnené za kovovými roletami v nadstavbe. Tí si posedeli v kabíne družstva, odskúšali vozidlovú rádiostanicu, ovládanie majákov či sirény. Okrem bežného zásahového oblečenia hasiči deťom ukázali aj špeciálny oblek proti sálavému teplu, ktorý znesie násobne väčšiu teplotu, či oblek proti bodavému hmyzu.

Následne deti dostali úlohu vytvoriť dopravné a útočné vedenie – natiahnuť a pospájať hadice s príslušenstvom od čerpadla po požiar. Ďalej hasiči simulovali dopĺňanie nádrže vodou z podzemného hydrantu. Úloha preverila u detí vynaliezavosť a spoluprácu. Na to, že držali vybavenie v rukách po prvý raz, počínali si perfektne! Druhá skupina zatiaľ testovala svoju presnosť pri triafaní plechovíc prúdom vody.

Nasledovala ukážka hasenia začínajúceho požiaru práškovým hasiacim prístrojom. Peter Vyberal z DHZO Moravany nad Váhom deťom názorne ukázal, ako odistiť poistku hasiaceho prístroja a ako sa postaviť k požiaru: „Ak chcete efektívne a čo najrýchlejšie uhasiť požiar, musíte sa postaviť čo najbližšie k ohňu, ako je to možné. Netreba sa báť.“ Horiace drevené debničky s papierom efektne utlmil jemný prášok v priebehu niekoľkých sekúnd.

Pred blížiacim sa poludním sa na dvore zišli všetci žiaci školy. Ako prekvapenie pre nich hasiči pripravili penový kúpeľ.

Dobrovoľní hasiči ďakujú vedeniu školy za pozvanie, učiteľkám za výdatnú asistenciu a veria, že sa žiaci čo-to prínosné naučili. Neustále pýtajúce sa deti sú pre nich silne motivujúcou spätnou väzbou, s niektorými sa dokonca uvidia na tréningoch.

DHZO Moravany nad Váhom

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina