Cykloturisti si jazdou z Trnavy do Tatranskej Lomnice pripomenú hrdinov SNP

  • cyklistika / Šport
  • 8. júla 2024, 06:38

Cyklistickou nonstop jazdou Trnava – Rysy si aj v tomto roku skupina cykloturistov pripomenie odvážne rozhodnutie príslušníkov Trnavskej posádky, ktorí v auguste 1944 odišli spolu s dobrovoľníkmi z radov obyvateľov Trnavy bojovať do Slovenského národného povstania.

Organizátori rátajú s približne 120-členným pelotónom cyklistov. (Autor: FB Trnava-Rysy)

Na približne tristokilometrovú trať sa cykloturisti vydajú z Trnavy vo štvrtok 11. júla. Ako informoval predseda Telovýchovnej jednoty Elán Trnava Marián Rozložník, štart bude o 3:45 pred internátom Materiálovotechnologickej fakulty STU v Trnave, príchod do cieľa pred hotelom Tatranec v Tatranskej Lomnici je naplánovaný večer okolo 19:30. Organizátori rátajú s približne 120-členným pelotónom cyklistov.

Na približne tristokilometrovú trať sa cykloturisti vydajú z Trnavy vo štvrtok 11. júla.

„Cieľom podujatia je pripomenúť si i touto formou putovanie Trnavskej posádky a dobrovoľníkov do bojov SNP. Cykloturisti preukážu silné morálno-vôľové vlastnosti a pri pomníkoch SNP v Trnave, Horných Hámroch a Nemeckej si položením kytíc kvetov uctia pamiatku hrdinov SNP,“ povedal Marián Rozložník. História cyklomaratónu Trnava – Rysy sa podľa neho začala písať pred päťdesiatimi rokmi. Keďže niektoré ročníky sa nekonali, v tomto roku pôjde o 46. ročník cykloturistickej nonstop jazdy, ktorá je najstarším jednodňovým cyklomaratónom na Slovensku. Cyklojazda sa koná za bežnej premávky bez uzávierky ciest, organizátori preto žiadajú vodičov o pochopenie a opatrnosť. Okrem vlastných sprievodných vozidiel s oranžovými majákmi obvykle cyklistov sprevádzajú v jednotlivých okresoch aj vozidlá dopravnej polície.

Z Trnavy hneď po začiatku SNP 30. augusta 1944 odišlo na povstalecké územie vyše 3 500 vyzbrojených vojakov Trnavskej posádky a dobrovoľníkov. Jeden z práporov zvádzal ťažké boje s nemeckými vojskami v oblasti Žarnovice, druhý pôsobil v Kremničke pri Banskej Bystrici a neskôr pri Sklenom, Handlovej a Prievidzi. Až 37 bojovníkov Trnavskej posádky je pochovaných na cintoríne v Horných Hámroch. Cyklojazdu na pripomenutie týchto udalostí organizuje Telovýchovná jednota Elán Trnava v spolupráci s ďalšími partnermi.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina