Piešťany súčasťou cyklistických pretekov Okolo Slovenska, fanúšikovia videli Sagana či Alaphilipa

  • cyklistika / Šport
  • 2. júla 2024, 00:01

Cyklistické preteky Okolo Slovenska opäť zavítali aj do Piešťan a ich regiónu a fanúšikovia cestnej cyklistiky mohli naživo vidieť hviezdnych Petra Sagana či Juliana Alaphillipa.

(Autor: Okolo Slovenska)

Druhý deň 68. ročníka pretekov sa vo štvrtok 27. júna odohrával najmä v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Konvoj v Nitre sprevádzalo pekné počasie a fanúšikovia privítali stredajších víťazov i miestnu legendu. Pelotón čakalo takmer až 200 kilometrov cez Piešťany a potom myjavské kopanice vo zvlnenej trase s piatimi vrchárskymi a tromi rýchlostnými prémiami. Finišovalo sa na Hlohovskom zámku.

Úvodná časovka družstiev už priniesla nemalé rozostupy, takže favorizované tímy boli pripravené pustiť menšiu skupinu aj na väčší odstup. Prvých 20 kilometrov sa len nastupovalo bez úspechu, no napokon sa oddelila trojica pretekárov – Matúš Štoček z ATT Investments, Jente Klaver z VolkerWessels a Dimitri Peyskens z Bingoalu. Vypracovali si päť minút náskoku a bojovali o prémie. Prvú rýchlostnú prémiu vo Vrbovom vyhral Klaver, druhú v Myjave a tretiu v Piešťanoch Peyskens. Štoček sa držal v úzadí, aby mohol zbierať body najmä na vrchárskych prémiách. To sa mu darilo. Na tých prvých zabojoval a potom mu už súperi nerobili také veľké problémy. Spolu si vybojoval až 33 bodov a jasne sa dostal do čela vrchárskej klasifikácie. Aby bolo jasné, že bude aj najbojovnejším jazdcom etapy, ešte si v závere poodskočil od súperov a chvíľu šiel na čele osamote. Napokon bol dostihnutý po práci Jayca a Soudalu.

V závere sa tempo zvyšovalo a pelotón nervóznel, došlo aj k niekoľkým menším pádom. V záverečnom krátkom stúpaní na Hlohovský zámok to najprv skúšal mexický pretekár, no výborne si počínal domáci borec Lukáš Kubiš. Aktuálny slovenský šampión dokonca chvíľu viedol balík, ale v samom závere už nedokázal udržať výkon v kopci a dostali sa cez neho dvaja pretekári – víťazný Dán Anders Foldager z Jayco-AlUla a Belgičan Jenno Berckmoes z Lotta.

Piatkový tretí deň preteky privítalo mesto Piešťany, kde sa opäť za pekného počasia fanúšikom predstavili tímy a pretekári z celého sveta. Špeciálnym hosťom etapy bol generálny manažér Soudalu Quick-Step, Patrick Lefevere, ktorý prišiel pozdraviť svojich pretekárov spolu so slovenským sponzorom tímu Jánom Miškovským. Etapa previedla pelotón z Piešťan do Dubnice nad Váhom. Jazdcom sa pripísalo klasikárskych 161 kilometrov, tri horské a dve rýchlostné prémie. Cyklisti ochutnali krátke stúpania Bielych Karpát a v závere sa očakával špurt.

Úvod kládol klasickú otázku, komu sa podarí dostať dopredu a zbierať prémie. Únik sa vytvoril rýchlo, boli tam oba slovenské tímy a až dvaja Slováci, čo sa na týchto pretekoch roky nestalo. Vpredu šli Dominik Dunár z Dukly Banská Bystrica, Martin Jurík z Adrie Mobil a zo slovenského Pierre Baguette tam bol Čech Tomáš Kalojíros. Dopĺňali ich Sam Gademan z VolkerWessels a Žiga Horvat z Hrinkowu. Boli to všetko pretekári z kontinentálnych tímov, teda nepredstavovali veľké riziko pre favorizované tímy.

Napriek tomu nedostali veľa priestoru, Jayco a Soudal ich pustili iba na tri minúty. Pre mladučkých Dunára s Juríkom to bola veľká škola. Práve Jurík vyhral úvodnú rýchlostnú prémiu vo Vrbovom. Na Hrubej Strane bol prvý Slovinec Horvat a následne vyhral aj prémiu na Dúbrave. Poslednú Hrabovku si ukoristil Kalojíros. Nič to ale nezmenilo na tom, že najlepším vrchárom ostal Matúš Štoček. Kalojíros ešte získal záverečnú rýchlostnú prémiu v Lednických Rovniach a tesne po nej pelotón dostihol únik. Záver v Dubnici nad Váhom vymyslel zostavovateľ trate Stanislav Holec veľmi atraktívne a v poslednom kilometri boli technické pasáže, kde to tím Soudal Quick-Step výborne zrežíroval na Juliana Alaphilippa a dvojnásobný majster sveta urobil všetko správne a zvíťazil.

Preteky pokračovali v sobotu z Partizánskeho do Ružomberka a v nedeľu z Liptovského Mikuláša na Štrbské Pleso. Z celkového víťazstva sa tešil švajčiarsky cyklista Mauro Schmid, jazdec stajne Jayco-AlUla v záverečnej piatej etape odrazil útoky druhého Juliana Alaphilippa (Soudal Quick-Step) a udržal si žltý dres.

Fanúšikovia sa na záver rozlúčili s legendárnym Petrom Saganom, ktorý na Štrbskom Plese definitívne skončil s cestnou cyklistikou. Podujatie sa opäť vydarilo, videli sme na kvalitných a bezpečných pretekoch bojovať špičkových cyklistov a svetu sme odprezentovali našu krajinu.

Konečné poradie: 1. Schmid 16:36:03 h, 2. Alaphilippe +7 s, 3. Engelhardt +28, 4. Anders Foldager +53, 5. Berckmoes +54, 6. Moniquet +1:36… 17. Kubiš (SR) +3:02

Ocenenia: celkový víťaz: Mauro Schmid (Švajč.), bodovacia súťaž: Julian Alaphilippe (Franc.), vrchárska súťaž: Kyrylo Carenko (Ukr./Corratec), najlepší pretekár do 23 rokov: Gil Gelders (Belg./Soudal Quick-Step), najlepší Slovák: Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper), najbojovnejší jazdec pretekov: Matúš Štoček (SR/ATT), najlepší tím: Jayco-AlUla (Aus.) (ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina