Čo by ste mali vedieť o chemickom čistení v čistiarni

  • Inzercia
  • 30. júna 2024, 12:23

Práčky sú bežné domáce spotrebiče. Zatiaľ čo niektoré kusy oblečenia možno prať v práčke alebo sušiť v sušičke, iné je potrebné vyčistiť v profesionálnej čistiarni alebo so špeciálnou starostlivosťou.

(Autor: elements.envato.com)

No pranie doma má určite svoje výhody. Môžete použiť overený odstraňovač škvŕn, prací prach, alebo obľúbené vône na pranie.

Čo je chemické čistenie?

Chúlostivé odevy a textílie pošlite do čistiarne, kde prejdú špecializovaným postupom chemického čistenia namiesto prania vo vode, alebo so štandardnými pracími prostriedkami. Používajú sa pri ňom rozpúšťadlá, ktoré nie sú na báze vody a účinne odstraňujú škvrny, špinu a iné nečistoty z odevov bez poškodenia tkaniny.

Ako funguje chemické čistenie?

Voda je roztok, ktorý sa používa v bežnej pracej službe na odstránenie nečistôt a škvŕn z oblečenia. Chemické čistenie však eliminuje potrebu vody. Namiesto toho služby chemického čistenia jemne odstraňujú nečistoty pomocou chemických rozpúšťadiel, ako sú horúce uhľovodíkové rozpúšťadlá alebo perchlóretylén.

Mastnota, špina a iné škvrny, ktoré môžu byť pre vodné metódy čistenia náročné, sa dajú účinne odstrániť pomocou tohto rozpúšťadla. Odstraňuje zachytenú špinu a mastné škvrny prenikaním do vlákien tkaniny. Na rozdiel od vody, ktorá môže látku poškodiť, sa látka pri ošetrení chemickým rozpúšťadlom nedeformuje ani nekrčí.

Proces chemického čistenia

Chemické čistenie je v skutočnosti pomerne jednoduchá a primárna metóda, ktorá rýchlo vyčistí vaše odevy napriek tomu, že sa zdá byť komplikovaná. Aby sa zabezpečilo, že odevy budú starostlivo vyčistené a bude sa s nimi dobre zaobchádzať, čistiareň v Spojenom kráľovstve zvyčajne dodržiava niekoľko štandardných postupov.

Čistiareň pred začatím procesu čistenia preskúma každý kus oblečenia, ktorý prinesiete a hľadá škvrny, alebo iné poškodenia. Pomôže im to pri rozhodovaní o vhodnej technike čistenia a potrebe opráv. Čistiareň potom označí vaše oblečenie jedinečným číslom, aby ho bolo možné identifikovať. Pomáha im to pri riadení zásob a zabraňuje tomu, aby pri preberaní vrátili nesprávny tovar.

Ak si však myslíte, že škvrny dokážete odstrániť aj doma a veríte, že oblečenie nepoškodíte, pustite sa do toho. Použite svoje overené prostriedky, postupy či vône na pranie. Buďte však opatrní a vždy zvážte návštevu čistiarne.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina