3 dôležité otázky, kým požiadate o vrátenie daní zo zahraničia

  • Inzercia
  • 30. júna 2024, 12:04

Práca v zahraničí predstavuje vynikajúcu pracovnú skúsenosť pre každého Slováka, ktorý sa tak rozhodne. Zaujímavým finančným prilepšením môže byť vrátenie daní zo zahraničia, ktoré nie každý pozná. Čo musíte vedieť skôr, ako sa rozhodnete získať daňový preplatok zo zahraničia?

(Autor: tj-legal.com)

1. Máte vôbec nárok na vrátenie daní zo zahraničia?

Nárok na vrátenie daní zo zahraničia môže vzniknúť každému, kto pracoval v zahraničí a zo svojej mzdy odvádzal daň z príjmov.

Každá krajina má vlastný daňový systém a platia rôzne predpisy. Isté je, že vo vybraných štátoch môžete žiadať o vrátenie daňového preplatku aj niekoľko rokov spätne – v Nemecku 4 roky spätne, v Holandsku až 5 rokov dozadu.

Vrátenie daní zo zahraničia sa vám môže oplatiť oveľa viac, ako si myslíte. V mnohých prípadoch sa jedná o stovky, ba až tisíce eur.

Veľmi ľahko a jednoducho si vypočítate váš nárok na vrátenie daní zo zahraničia, keď použite daňovú kalkulačku. Profesionálna poradenská spoločnosť ju zvyčajne poskytuje na webovej stránke zdarma.

2. Čo urobiť ako prvé pred podaním žiadosti o vrátenie daní zo zahraničia?

Na vybavenie žiadosti o vrátenie daní zo zahraničia potrebujete rôzne dokumenty. Ideálne je, keď si ich nachystáte dostatočne dopredu.

K nevyhnutným dokladom patrí ročné zúčtovanie daní od každého zamestnávateľa, pre ktorého ste daný rok v zahraničí pracovali. V nutných prípadoch môžete použiť aj poslednú výplatnú pásku od vášho zamestnávateľa.

Zoznam ďalších dokumentov vám poskytne konzultant zo slovenskej poradenskej spoločnosti.

3. Musím si podať slovenské daňové priznanie?

Áno, aj keď ste pracovali v danom roku len v zahraničí, pre potreby žiadosti o daňový preplatok je potrebné podať slovenské daňové priznanie.

Dôležitým dôvodom je získanie formuláru E9 (EÚ/EHP), v ktorom vám slovenský daňový úrad potvrdí príjmy zo Slovenska (aj keď sú nulové) a vy si tak môžete navýšiť sumu vrátených daní zo zahraničia.

Bonusová otázka: Ako rýchlo získate daňový preplatok zo zahraničia?

Existujú hneď 3 možnosti, ako to urobiť. Prvá a pre neznalcov zahraničných daňových systémov vari najzložitejšia je podanie žiadosti o vrátenie daní na vlastnú päsť.

Druhou možnosťou je váš externý účtovník alebo známy, ktorý vám pomôže so spracovaním daňového priznania v zahraničí. Máte však istotu, že dokonale pozná miestne zákony a predpisy?

Ideálnou cestou je spolupráca s konzultantmi zo sociálno-ekonomickej poradenskej spoločnosti, ktorí komunikujú so zahraničnými daňovými úradmi dennodenne a majú skúsenosti s rôznymi životnými situáciami Slovákov, pracujúcich v zahraničí.

Nečakajte ani chvíľu, vypočítajte si základný nárok na vrátenie daní zo zahraničia pomocou daňovej kalkulačky a potom nechajte celý proces na profesionálov z praxe. Finančné prilepšenie na vašom účte o niekoľko mesiacov vás už len príjemne prekvapí.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina