Menej je niekedy viac – ako zariadiť obývačku v duchu minimalizmu?

  • Inzercia
  • 28. júna 2024, 15:09

Kľúčom k dosiahnutiu minimalistického dizajnu je nájsť správny balans medzi príliš skromným a prehnaným. Minimalizmus nie je len o chladných, neutrálnych farbách a prázdnych stenách. Ide o premyslený štýl, ktorý kladie dôraz na funkčnosť, no zároveň vytvára príjemnú atmosféru.

(Autor: XXXLutz.sk)

Vyberajte z palety teplých a neutrálnych farieb

Mnohí si s týmto štýlom spájajú nudný priestor ladený do chladných, neutrálnych farieb, ako sú biela alebo šedá. Pokiaľ ide o obývačky, tieto miestnosti by mali pôsobiť prívetivo, útulne a upokojujúco. Práve túto atmosféru dokážu vykúzliť neutrálne farby teplých odtieňov, tj. béžová, krémová, slonovinová alebo rôzne odtiene hnedej. A aj keď je neutrálna paleta pre minimalizmus typická, neznamená to, že nemôžete siahnuť po farebnom zvýraznení – použite dekoratívne kontrastné predmety, napr. v zelenej alebo modrej farbe.

Držte sa len základných kúskov nábytku

Ak má vaša obývacia izba veľkú výmeru, môže vás to lákať k pridaniu ďalšieho nábytku alebo dekorácií. Mali by ste však mať na mysli, že menej je niekedy viac. Zámerom minimalistického dizajnu je nechať priestor otvorený a vzdušný, tzn. mali by ste tu zakomponovať len niekoľko základných kúskov, ktoré plnia určitú funkciu – pohovka, konferenčný stolík, kompletná obývačková stena alebo len jednoduchý TV stolík.

Steny nevypĺňajte nástennými dekoráciami

Prázdny priestor môžete v tomto prípade využiť inak, ako naň povešať množstvo umeleckých diel, plagátov alebo rodinných fotografií. Oveľa lepšou voľbou, sú nástenné plávajúce police, ktoré nielenže oživia steny, ale tiež čiastočne nahradia funkciu knižnice a pritom zaberú menej priestoru. Obývačka tak bude pôsobiť otvorenejšie. Dobrým spôsobom, ako udržať steny a podlahu čisté, je zakomponovanie vstavaných políc. Na police potom môžete umiestniť niekoľko kníh (napríklad usporiadaných do farebných blokov pre vizuálny efekt) a dekorácií.

Prírodné materiály v hlavnej úlohe

Povestné teplo domova do obývacej izby vnesú prírodné materiály, obzvlášť drevo (napr. svetlý javor). Inšpirovať sa môžete Japandi štýlom. Minimalistické obývačky by teda mohli obsahovať napríklad drevené podlahy, obývacie steny alebo iný nábytok z dreva, prípadne dekoratívny konferenčný stolík z ratanu. Pridajte aj textúru – látky ponechajte jednofarebné, prípadne s geometrickou potlačou alebo s prírodným motívom.

Alternatívne doplnky

Ako alternatívu k bežným doplnkom do obývačky použite dekoratívne svietidlá, napr. minimalistický dizajnový luster alebo stojacu lampu s textilným tienidlom. Namiesto farebných umeleckých diel môžete do obývačky zakomponovať sochárske umenie. Pridajte aj izbové rastliny – okrem dekoratívnej úlohy pomáhajú v miestnosti filtrovať vzduch a produkovať kyslík.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina