Detská pohotovosť v Piešťanoch od júla končí, s malými pacientmi musíte až do Trnavy

Detská pohotovosť v Piešťanoch od júla končí. “Na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva je detská pohotovosť pre okres Piešťany v Trnave,“ informuje vedenie Nemocnice A. Wintera. Netýka sa to však len piešťanskej detskej pohotovosti, v najbližších týždňoch ich na Slovensku zanikne celkovo desať. Minulý rok v auguste zaniklo už šesť pohotovostí pre deti, do konca tohto roka má skončiť 15 ambulancií detskej pohotovostnej služby.

(Autor: Supa)

Znižovanie počtu detských pohotovostí spustil vlani Dolinkovej predchodca, minister zdravotníctva v úradníckej vláde Michal Palkovič, a tak v našom regióne postupne skončila detská pohotovosť v Myjave, Piešťanoch, ale i v Novom Meste nad Váhom. Pre Myjavu a Nové Mesto sa spádovou stala detská pohotovosť v Trenčíne, rodičia s deťmi z okresu Piešťany musia v prípade potreby ísť na detskú pohotovosť do Trnavy.

Nemocnice, v ktorých doteraz fungovali detské pohotovosti, sa však obávajú nárastu pacientov na urgentnom príjme. „Aby ste vedeli, kam sa obrátiť, je dôležité vysvetliť dva rozličné pojmy – detská pohotovosť a urgentný príjem. Detská pohotovosť je určená pre menej závažné stavy, ktoré bežne riešite so svojím detským lekárom počas pracovnej doby, ako napríklad kašeľ, teplota, neurčité bolesti brucha. Pre tieto stavy navštívte ambulanciu pohotovostnej služby pre deti a dorast na Starohájskej ulici č. 1 v Trnave,“ vysvetľuje vedenie piešťanskej nemocnice na sociálnej sieti.

Urgentný príjem v Piešťanoch je podľa stanoviska nemocnice určený len pre závažné stavy, ktoré často vyžadujú hospitalizáciu alebo operačný zákrok, ako sú detské zlomeniny, tržné rany, úrazy, otras mozgu alebo vybratie kliešťa.

Redukcia detských pohotovostí je odôvodňovaná nedostatkom pediatrov a navyše ich vysokým vekom. V roku 2021 bolo u nás podľa Národného centra zdravotníckych informácií 841 pediatrov. Len v ambulanciách minulý rok chýbalo 229 detských lekárov. Na pohotovostiach podľa vlaňajších údajov ministerstva pracujú prevažne starší lekári, keďže priemerný vek pediatrov je 59 a pol roka.

V prípade menej závažnejších ochorení dieťaťa musíte na pohotovosť na polikliniku v Trnave na Starohájskej ulici.

Zachované detské pohotovosti zrejme čakajú zmeny i v ordinačných hodinách. Tie chcel skrátiť už minister Palkovič, ale na nepopulárny krok nenašiel niekoľko mesiacov pred voľbami dosť hlasov poslancov. Súčasná ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková chce skrátiť ordinačné hodiny z doterajších 22:00 len do 20:00 cez pozmeňovací návrh k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Ministerstvo pri návrhu na skrátenie ordinačných hodín argumentuje, že keď majú lekári pohotovosť, musia pracovať až trinásť hodín. Ministerstvo zdravotníctva tiež tvrdí, že po ôsmej večer sú pohotovosti slabo využívané. Medzi ôsmou a desiatou večer prídu podľa vlaňajších údajov rezortu na jednu detskú pohotovosť v priemere dvaja až traja pacienti.

Nebude to prvýkrát, keď ministerstvo pristúpilo k skracovaniu ordinačných hodín. Z polnoci na desiatu hodinu večer v roku 2017 ich skrátil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (vtedy Smer, dnes Hlas).

Podľa riaditeľa piešťanskej nemocnice Miroslava Jašša, ako sa pred časom vyjadril pre Piešťanský týždeň, v prípade zrušenia detskej pohotovosti v kúpeľnom meste nejde len o dostupnosť, ale aj priame zainteresovanie rodiča do rozhodovania o zdravotnom stave svojho dieťaťa, či ide podľa názoru rodiča o bežné zdravotné ťažkosti a potrebná je návšteva pediatra na detskej pohotovosti vo svojej spádovej oblasti, v tomto prípade v Trnave, alebo o vážnejšie onemocnenie a s dieťaťom je potrebné ísť na urgentný príjem do spádovej nemocnice, pod ktorú patrí. „V našom prípade sa rodič bude rozhodovať, či má ísť na detskú pohotovosť do Trnavy alebo na urgent v Piešťanoch,“ vysvetľuje Jaššo.

Je tu však aj možnosť, že rodič z Piešťan usúdi, že stačí pre jeho dieťa ošetrenie na pohotovosti v Trnave, ale službukonajúci pediater v ambulancii posúdi, že ide o vážnejší stav vyžadujúci hospitalizáciu a pošle ho s dieťaťom do jeho spádovej nemocnice späť do Piešťan.

„Hrozí tu i využívanie sanitiek rýchlej lekárskej pomoci na banálne detské ochorenie. Ak si rodič totiž uvedomí, že svojím autom alebo autobusom musí ísť na pohotovosť až do Trnavy, minimálne bude zvažovať, či nemá rovno zavolať záchranku a nechať sa odviezť,“ objasňuje riaditeľ nemocnice.

Zrušenie detskej pohotovosti mrzí Jašša o to viac, že v tomto konkrétnom prípade argument nedostatku pediatrov neplatil. I keď sa snažili rokovať, nakoniec sa rozhodnutie ministerstva zrušiť detskú pohotovosť aj v Piešťanoch nezmenilo. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 2. júla. Tento deň je Svetovým dňom UFO. Meniny má Berta.
  • 02.07.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 1. júla. V roku 1938 sa narodil pedagóg a publicista Kornel Duffek. Tento deň je Medzinárodným dňom…
  • 01.07.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 3. júla 2024
Meniny má Miloslav, zajtra Prokop