Do Piešťan zavítajú cyklistické hviezdy Sagan a Alaphillipe

  • cyklistika / Šport
  • 25. júna 2024, 00:01

V novom termíne, ale s rovnako atraktívnymi momentmi pre srdce športového fanúšika. Posledný júnový týždeň bude na Slovensku patriť cyklistike. A zastávkou na 710 kilometrov dlhej trati budú po ôsmich rokoch opäť i Piešťany. Naše mesto vyprevadí medzinárodný pelotón 68. ročníka pretekov Okolo Slovenska do tretej etapy v piatok 28. júna.

(Autor: Okolo Slovenska)

Do Piešťan sa podujatie vracia po ôsmich rokoch. Kým naposledy tu v roku 2016 finišoval jeho jubilejný 60. ročník, tentoraz bude kúpeľné mesto cyklistov vyprevádzať. S cyklistami sa však „stretne“ už deň predtým, vo štvrtok 27. júna, keď bude pelotón dvakrát križovať mesto a bude sa tu bojovať o rýchlostnú prémiu. Prvýkrát vstúpi do mesta od horského sedla Havran o približne 13.20 h a prejde smerom na Vrbové a Myjavu. Druhýkrát príde o približne 16. hodine od Krakovian. Po rýchlostnej prémii pri čerpacej stanici Shell na Krajinskej ceste budú cyklisti pokračovať smerom na Ratnovce do cieľového Hlohovca.

Štart tretieho etapového dňa pretekov je naplánovaný na 12.55 h od Námestia slobody. Už dve hodiny predtým však bude miesto štartu žiť programom spojeným s predstavovaním tímov. Po slávnostnom štarte sa cyklisti vydajú cez Nitriansku ulici a Krajinskú cestu smerom na Vrbové. Ostrý štart bude za okružnou križovatkou neďaleko hypermarketu Tesco približne o 13. hodine. Tretia etapa prevedie pelotón z Piešťan do Dubnice nad Váhom.

Obyvatelia Piešťan už veľakrát v minulosti ukázali, akú fantastickú atmosféru vedia pripraviť športovcom a podujatiam prichádzajúcim do ich mesta. Veríme, že o tú nebude núdza ani tentoraz. Okrem zvučných mien svetového pelotónu budú medzi fanúšikmi určite rezonovať mená domácich cyklistov.

Na snímke uprostred Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick Step Floors v žltom drese vedúceho pretekára v priebežnom poradí na pódiu po víazstve v 1. etape 62. roèníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Popradu na Štrbské Pleso (164,4 km) vo Vysokých Tatrách 13. septembra 2018. Vpravo starosta obce Štrba Michal Sýkora. FOTO TASR – Oliver Ondráš

Svetové hviezdy Sagan a Alaphillipe

Druhý raz na najväčšom domácom podujatí nastúpi Peter Sagan, čo bude náročné pre organizátorov, ale aj samotného Petra, ktorého určite zaplavia davy priaznivcov. „Peťo sa hlavne príde rozlúčiť so slovenskými fanúšikmi. Veríme, že budú veľké davy,“ povedal riaditeľ pretekov Peter Privara a zároveň apeloval na divákov: „Chceme všetkých poprosiť, aby rozumeli tomu, že Peter bude mať obmedzený čas na styk s fanúšikmi a nebude sa dať úplne každému vyhovieť, ale určite urobí maximum, aby dal nejaký podpis, fotku.“

Spolu s Petrom Saganom sa v pelotóne objaví Julian Alaphilippe, s ktorým vystužia prestíž štartovej listiny ďalšie dva tituly majstra sveta. Spolu teda bude v pelotóne päť dúhových titulov z posledných desiatich rokov, čo sa nikdy v histórii pretekov nestalo a je to pre organizátorov veľká česť. „Je to veľký unikát, tento rok sa to na žiadnych iných pretekoch na svete nestalo. Nestane sa to teda ani na Tour de France, ale, samozrejme, neporovnávame sa, to skôr vravím s úsmevom,“ doplnil riaditeľ pretekov.

Na snímke uprostred Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick Step Floors v žltom drese vedúceho pretekára v priebežnom poradí na pódiu po víazstve v 1. etape 62. roèníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska z Popradu na Štrbské Pleso (164,4 km) vo Vysokých Tatrách 13. septembra 2018. Vpravo starosta obce Štrba Michal Sýkora. FOTO TASR – Oliver Ondráš

Zatiaľ čo Sagan už s najväčšou pravdepodobnosťou o veľké výsledky bojovať nebude, Alaphilippe chce veľmi ukázať, že má stále na to a že po mimoriadne bojovnom Gire bude mať nohy na to, aby opäť celkovo vyhral v teréne, ktorý mu sedel pred šiestimi rokmi. Vtedy tiež vyhral na Štrbskom Plese, no domnievame sa, že pre takto profesionálny pelotón náš známy kopec nebude predstavovať veľké rozostupy. To znamená, že sa ľahko môže stať, že celkovo vyhrá borec, ktorý bude mať naškrečkované nejaké tie bonifikačné sekundy z predchádzajúceho priebehu.

Očakáva sa však, že niekdajší víťaz San Rema či šiestich etáp na Tour de France (okrem iného) bude mať výrazne uľahčenú pozíciu pre tímovú časovku, v ktorej bude Soudal jasne najväčším favoritom. Očakáva sa, že pred Jaycom, Lottom a Cofidisom získa dôležitý náskok. Zaujímavosťou je, že 32-ročný Francúz vo svojej bohatej kariére vyhral iba tri preteky celkovo (Tour of California, Tour of Britain a Okolo Slovenska), no práve naše preteky ako posledné. Už šesť rokov teda Alaphilippe čaká na celkový triumf. Formu má skvelú, na Gire bol v úniku osemkrát, z toho v 12. etape šiel dominantne a sólo triumfoval.

Uzávierky ciest a obmedzenia

Doprava na trati bude v čase prejazdu pretekárov riadená políciou. Z dôvodu bezpečnosti pre všetky strany bude na daných úsekoch pozastavená približne polhodinu pred prejazdom až do prechodu policajného vozidla so šachovnicovou vlajkou, označujúceho koniec pretekov. Organizátori ďakujú za dodržiavanie pokynov polície a organizátorov.

(ts)/Mesto Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina