Novinky v spoplatnenom parkovaní vychádzajú v ústrety návštevníkom nemocnice i rodičom škôlkarov

Podstatne rozšírené parkovacie zóny a zmeny v spoplatnenom parkovaní máme v Piešťanoch už od 1. januára tohto roka. Obyvatelia mesta i návštevníci si na ne postupne privykli a po polroku mesto pripravuje ďalšie zmeny.

Platiť parkovné nemusíte na Winterovej ulici na miestach pre návštevy nemocnice po časovo obmedzenú dobou státia maximálne 30 minút. (Autor: Supa)

V pripravovanej novele všeobecne záväzného nariadenia (VZN) radnica ako dôvod zmien uvádza aj reakcie na podnety od obyvateľov mesta. Najpodstatnejšie zmeny sú, že sa bude dať zakúpiť parkovacia karta nielen na celý rok, ale aj na obdobie troch mesiacov, zadarmo na čas zaparkovať pred nemocnicou i pred škôlkou. Ďalšia z noviniek sa týka skútrov a motoriek. Ak teda jedno z týchto jednostopových motorových vozidiel zaparkuje na vyznačenom spoplatnenom parkovacom mieste a vodič parkovné uhradí, druhý skúter či motorka, ktorý sa postaví do rovnakého vyznačeného parkovacieho miesta, za parkovanie už neplatí.

Novelizácia VZN reaguje i na požiadavky trhovníkov. Doteraz pre platené parkovacie zóny platil celoplošný zákaz predaja parkovacích kariet pre vozidlá presahujúce dĺžku 5,35 metra, čo bol problém pre zásobovacie dodávky či mikrobusy trhovníkov. Po novom toto obmedzenie nebude platiť pre vozidlá osôb oprávnených predávať výrobky na trhovisku CENTRUM v pásme „N“, čiže na centrálnom mestskom parkovisku na Nálepkovej ulici.

Zmeny po prijatí novely sa zavádzajú i pri zakúpení parkovacej karty pre návštevníkov kúpeľného mesta. „Platnosť parkovacej karty NÁVŠTEVA začína plynúť od hodiny a minúty zakúpenia parkovacej karty v deň, keď bola karta zakúpená, a platí do dátumu a času (hodiny a minúty) ukončenia jej platnosti podľa zvoleného typu karty. Pri zakúpení karty NÁVŠTEVA v predstihu pre zvolené časové obdobie platí karta v čase od 0:00 prvého dňa platnosti do 23:59 posledného dňa platnosti. Platnosť karty je tri alebo päť po sebe idúcich dní. Tieto karty je možné ľubovoľne kombinovať,“ píše sa v návrhu.

Rozširujú sa i výnimky v platení parkovného v spoplatnených zónach. Platiť parkovné nemusíte na Winterovej ulici na miestach určených pre návštevy nemocnice po časovo obmedzenú dobou státia max. 30 minút. Na uliciach A. Dubčeka a Ružová v určenom čase pre návštevníkov materskej školy. Od platenia úhrady môžu byť oslobodené aj parkovacie miesta potrebné pre zabezpečenie činnosti podujatia organizovaného alebo spoluorganizovaného mestom.

Novelizácia znižuje aj minimálny vek žiadateľa o parkovaciu kartu na 15 rokov. Pribudne i možnosť zakúpiť si parkovaciu kartu nielen na celý rok, ale aj na tri mesiace. Napríklad najdrahšia parkovacia karta pre rezidenta, ktorá pre tretie auto na rok stojí 350 eur, na tri mesiace bude stáť len 117 eur. Najlacnejšia na prvé auto v domácnosti na rok stojí 80 eur na tri mesiace bude stáť 27 eur.

Zásadné zmeny v regulovanom parkovaní sú v kúpeľnom meste zavedené od 1. januára tohto roka. Okrem nových spoplatnených zón legislatíva o parkovaní zaviedla aj nové pojmy, ako sú rezidentské parkovanie či parkovanie abonenta, ale i parkovacia karta návštevníka. Nariadenie zaviedlo tiež nové spôsoby platenia parkovného prostredníctvom SMS či mobilnej aplikácie, ale aj nové cenníky parkovného či parkovacích kariet. Nariadenie o parkovaní rozdeľuje mesto na niekoľko parkovacích zón. Tie sú označené písmenami A, B, C, S, D, E a N, pričom najprísnejšie regulatívy v parkovaní platia v centre označenom ako zóna A.

I keď tieto zmeny ako v každom meste na Slovensku aj v Piešťanoch zdvihli veľkú vlnu negatívnych emócií, obyvatelia si na ne postupne zvykajú. Naopak v exponovaných častiach v centre najmä v jeho obytných zónach, ktoré zneužívali návštevníci mesta na parkovanie zadarmo, obyvatelia týchto zón už postupne aj vyjadrujú spokojnosť, že v blízkosti svojho bydliska dokážu svoje autá zaparkovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 19. septembra. Tento deň je Dňom vzniku Slovenskej národnej rady. Meniny má Konštantín.
  • 19.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 19. septembra 2024
Meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava