Antirúškari z piešťanského supermarketu pred súdom

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. júna 2024, 00:01

Na Okresnom súde Trnava, pracovisko Piešťany, sa v stredu 12. júna ráno začalo hlavné pojednávanie v kauze antirúškarov z piešťanského supermarketu. Ako prísediaca verejnosť sa na súde objavil aj bývalý člen Národnej rady SR Marian Kotleba s jeho antirúškarskou suitou.

Ochrancovia zákona skončili po potýčke s antirúškarmi s viacerými zraneniami. (Autor: Polícia SR)

Skupina prišla vyvolávať nepokoje

Začiatkom novembra v roku 2021 vtrhla organizovaná skupina asi 20 ľudí bez respirátorov vyvolávať chaos a nepokoje aj v supermarkete na Ulici A. Hlinku v Piešťanoch. Po viacerých neuposlúchnutých upozorneniach o nasadení respirátorov a zablokovaní pokladníc s vozíkmi predavačky zavolali políciu. Tá sa však poriadku nedomohla, okrem neustáleho slovného útočenia boli nakoniec napadnutí traja príslušníci policajného zboru a nevyviazli bez zranení. Dvaja výtržníci mali svojpomocne zvaliť jedného policajta na zem, tretí napadol ďalšieho päsťou.

Na súd sa dostavil iba jeden

Z troch predvolaných obvinených Jozefa D., Mateja T. a Romana S. sa na súd dostavil iba jeden, Jozef D., ktorý sa nechal sprevádzať dvojicou právnikov a jedným prísediacom koncipientom. Antirúškarská trojica má na krku obvinenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa formou spolupáchateľstva a výtržníctva. Počas súdneho procesu sa neslávne známy politik odsúdený za propagáciu neonacizmu vyjadroval k vývoju súdneho procesu a k vyjadreniam obvineného, akoby to mal s ním dopredu nacvičené.

Podľa prokurátorky piešťanskej prokuratúry sa mali obvinení dopustiť neuposlúchnutia rozkazu verejného činiteľa o nasadení respirátora, vyvolávaním hádok a výtržníctva a následným napadnutím verejného činiteľa.

Súdny proces bol po niekoľkých desiatkach minút prerušený bombovou výstrahou a pojednávanie malo byť odročené na neurčito. Na naliehanie obvineného sa však odročilo na ten istý deň, teda stredu o pár hodín neskôr.

Vyhlásil sa za nevinného

Po návrate do súdnej siene po evakuácii súdu obžalovaný nevyužil dohodu o vine a treste a vyhlasoval sa za nevinného. Jeho výpoveď pod prísahou bola v absolútnom rozpore so skutkom, vypovedal, že si veľa vecí nepamätá a všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Podľa jeho slov sa v supermarkete ocitol náhodou, pretože bol smädný. Bezprecedentne naliehal na prokurátorku a sudkyňu, aby prijali obrazový materiál zo zásahu a zaradili ho medzi dôkazy.

Takisto na otázky, či pred incidentom poznal oboch obvinených, odpovedal negatívne. S odvolávaním sa na video nechcel vypovedať o mnohých skutočnostiach, ktoré sú podľa neho zachytené na videu. Jeho právnik sa o žalobe vyjadril ako o zmätočnej, svojvoľnej a prehliadajúcej právny a skutkový stav.

Pokračovanie v auguste

Po výpovedi obžalovaného bol súd odročený na 7. augusta, keď bude predvolaný aj jeden svedok. Prísediaci sympatizanti bývalého odsúdeného poslanca sa negatívne vyjadrovali na adresu napadnutých poškodených.

Peter Hradský

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 19. septembra. Tento deň je Dňom vzniku Slovenskej národnej rady. Meniny má Konštantín.
  • 19.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 19. septembra 2024
Meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava