Ostrovské cepy dýchali remeselníkmi a muzikou

Po vydarenom pilotnom ročníku festivalu remesiel a hudby – Ostrovské cepy – sa tento rok „Cepy“ ešte viac „vycepovali“. V sobotu 8. júna do obce zavítali desiatky remeselnícky zručných krajanov. Už pri našom príchode zvesela udávala ľudový tón festivalu muzika z Čierneho Balogu. Ostrovčania nič nenechali na náhodu. Popozývali aj ľudí a kamarátov z okolia, spolu hodovali, ochutnávali tradičné slovenské jedlá a múčniky, nakupovali, sledovali šikovné ruky majstrov remeselníkov.

(Autor: autor/(ls))

Zabávali i spievali si na koncertoch, ktoré im organizátori zo združenia TK ESO Piešťany a Obcou Ostrov tento rok pripravili, a tešili sa zo sledovania tanečných vystúpení skupiny Flawless Family zo SZUŠ v Piešťanoch. Všetci remeselníci, ktorí do Ostrova v sobotu zavítali, boli nádherne oblečení v dobových ľudových odevoch. Z priestranstva vedľa kultúrneho domu sa ozývali údery kladív kováčov, trúbenie trúb, smiech i spev.

„Ak ti babka povie, že si trubiroh, vedz, že si niečo podobné ako tento roh,“ smial sa trubač, ktorý vysvetľoval asi štvorročnému chlapcovi, ako vyzerá trubiroh. „Vy tu robíte priemyselnú špionáž,“ zastavil nás jeden z návštevníkov festivalu, keď sme si zblízka fotili originálne háčkované rozprávkové postavičky jednej z remeselníčok od Starej Turej. „Ale to iba žartujem, len foťte, nech ľudia obdivujú tú nádheru, čo slovenská žena vie vyčariť z cverničiek len s jediným háčikom v ruke. Moja mama mi vždy hovorievala – všetci ľudia, ak chcú, môžu robiť všetko, len ty nevieš nič! Chcel som jej dokázať, že nemá pravdu. A teraz, na staré kolená, môžem povedať, že okrem murárčiny viem robiť takmer všetky potrebné remeslá, čo treba doma. Opravím vodu, elektriku, viem zvárať, som vyučený kováč a dokážem pracovať nielen s kovmi, ale aj drevom a inými materiálmi.“

Nuž, takíto ľudia boli v sobotu v Ostrove, čo pred robotou neutekajú, ale naopak, vyhrnú si rukávy a tvoria, robia, vymýšľajú.

K nim ako soľ k mastnému chlebu patrili aj hudobné vystúpenia, ktorými sa prezentovali kapely a skupiny – slovenskí Trombitáši, Heaven & Hell z Rakúska, Piešťanec Laco Svitek a Vrbovčania Andrej a jeho syn Rasťo Jobusovci, ktorých poznáme aj ako Vrbovské vŕby, a tiež cimbalisti a huslisti Bartoša Šuka z Čierneho Balogu.

Na otázku, čo nové majú v Balogu, kapelník odpovedal: „Les nám mizne pred očami, napadli ho škodcovia, veľkú ťažbu dreva robia.“ Tým hudobník potvrdil alarmujúce správy, že v Čiernom Balogu zažívajú masívnu ťažbu v lokalitách zasiahnutých podkôrnikovou kalamitou.

O dreve a jeho kvalitách by mohol celé hodiny rozprávať aj rezbár a výtvarník Juraj Ďuriš z Dubovian, ktorý na „Cepy“ priviezol svoje známe drevorezby: „Mám obdobia, keď sa viac venujem maľovaniu obrazov, no teraz som začal viac používať techniku airbrush pri striekaní na automobily a z lesa si nosím drevokazné huby, regionálne nazývané ‚choroše‘, čo rastú na stromoch, a z nich tvorím rôzne sochy. To ma teraz baví asi najviac.“

Na festivale nechýbali čipkári a čipkárky z Krakovian, bol tu i predajca konopných olejov a výťažkov z konopy. „Prišiel som sem až z Košíc,“ vysvetlil mladý muž, ktorý nám dal ochutnať „smitku“ chleba namočeného v konopnom oleji. O liečivých účinkoch CBD a CBG, ktoré sú dva z mnohých známych kanabinoidov, nachádzajúcich sa v konope, je už toľko informácií, že ten, čo si potrebuje vyladiť oslabenú imunitu, doplniť látky prospešné srdcu, cievam, zrovnať cholesterol, dať výživu kĺbom, kostiam, svalom, a tiež naštartovať metabolizmus, sa rád s mladíkom porozprával zvedavý návštevník.

Nás zaujali mnohé stánky i tvorivé dielne, kde svoje majstrovstvo keramikára odovzdávala deťom piešťanská keramikárka Jana Bayer, o kúsok ďalej sa deťom venovala výtvarníčka a artterapeutka Eva Černoková. Ďalšia dáma skrášľovala deťom tváričky.

Starostu obce Jozefa Tkácza sme stretli počas rozhovoru s niekdajšou učiteľkou, ktorá, aby sa na dôchodku nenudila, si vymyslela krásnu záľubu – zbiera ľudové predmety, ktoré používali v bežnom i sviatočnom živote naši predkovia. „Zriadili mi v kultúrnom dome ľudovú izbu, malé múzeum, kde som zhromaždila množstvo rôznych odevov, textílií, predmetov každodennej potreby našich predkov. A ľudia z okolia mi nosia ďalšie, keď vypratávajú povaly či domy,“ tešila sa zo vzácnych zbierkových materiálov i predmetov zberateľka Mária Hrnčárová.

„Teší ma, že do našej obce prišlo množstvo remeselníkov. Snúbila sa tu hudba s remeslami, sme s návštevnosťou spokojní. Snažili sme sa všetko zabezpečiť k širokej spokojnosti, čo, myslím si, sa nám podarilo,“ uviedol Tkácz. Pre pozvaných hostí, ale i priateľov a známych tu mali pripravený aj štamperlík domáceho „repáčika“. „Počas celého dňa nás navštívilo množstvo ľudí. Odhadujeme, že sme mohli privítať vyše tisíc návštevníkov – domácich aj z okolitých obcí, čo je pre nás príjemné prekvapenie. Hodnotím to veľmi pozitívne a som neskutočne rád, že obyvateľ Ostrova a náš dobrý kamarát Ladislav Svitek prišiel s touto myšlienkou, aby sme takéto niečo zorganizovali. Máme už aj termín budúceho ročníka festivalu, bude 7. júna, už teraz sa na vás tešíme,“ usmial sa starosta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 18. októbra. Tento deň je Svetovým dňom menopauzy, Sviatkom sv. Lukáša, patróna umelcov a maliarov, lekárov a…
  • 18.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 17. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom boja proti chudobe. Meniny má Hedviga.
  • 17.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 18. októbra 2024
Meniny má Lukáš, zajtra Kristián