Festival zábavy – Piešťanské zábaly poodhalil ďalšie podrobnosti o jeho organizácii

Multižánrový a úplne nový festival s názvom Festival zábavy – Piešťanské zábaly, ktorý sa prvýkrát uskutoční v Piešťanoch od 16. do 19. augusta, poodhalil ďalšie podrobnosti o rozsahu. Tentoraz v rámci rokovania zastupiteľstva o prenájme mestských pozemkov pre festival organizátori zverejnili trasu pouličného komediantského sprievod s bubeníkmi, akrobatmi, ako aj rozloženie jednotlivých stejdžov či kde bude v mestskom parku umiestnené cirkusové šapitó, ale aj občerstvovacie a oddychové zóny pre návštevníkov podujatia.

Augustový festival bude mať hlavné centrum diania v mestskom parku a v jeho tesnom okolí. (Autor: MsÚ Piešťany)

Podľa zverejneného materiálu bude mať festival hlavné centrum diania v mestskom parku a v jeho tesnom okolí, ale i na Kúpeľnom ostrove. Otvárací komediantský sprievod pôjde z Kúpeľného ostrova cez Kolonádový most a Sady Andreja Kmeťa na Beethovenovu ulicu. Na križovatke s Winterovou ulicou sa sprievod stočí späť smerom do centra a cez Rázusovu ulicu a Námestie slobody zamieri na pešiu zónu na Winterovej.

Organizátori poodhalili i miesta, kde sa bude festival odohrávať. V mestskom parku na centrálnej lúke chcú postaviť šapitó a vzniknúť tu má i detský kútik. Na Námestí slobody dostanú priestor tanečníci. Podujatia by mali byť i na pešej zóne.

Podľa zvereného zámeru sa budú predstavenia odohrávať v Hudobnom pavilóne v mestskom parku, v kine Fontána, v Prírodnom kine, v Dome umenia, ale aj pred ním. Gastro a relax zónu plánujú organizátori zriadiť tiež v parku, a to najmä v okolí Balneologického múzea.

Nový festival v Piešťanoch by mal pokrývať široké spektrum kultúrnych podujatí, ako je živý sprievod umelcov mestom, ale aj divadelné či hudobné predstavenia pre najširšie vrstvy návštevníkov so zameraním na detského diváka, celé rodiny, ale aj pre vyznávačov vážnejších kultúrnych podujatí.

Na tradíciu podujatia Socha piešťanských parkov by mala nadväzovať galéria pod otvoreným nebom v mestskom parku. V Piešťanoch v dobe festivalu návštevníci zhliadnu aj originálne diela svetových umeleckých velikánov, napríklad Andyho Warhola.

Počas festivalu sa vystrieda vyše 60 známych hercov a herečiek, ktorí odohrajú viac ako 40 predstavení. Tie sa budú konať na desiatich pódiách – na Námestí slobody, v Hudobnom pavilóne, v kine Fontána, iné na Kúpeľnom ostrove, v Prírodnom kine, v Dome umenia, na kúpalisku Eva a na mnohých iným miestach v mestskom parku. Festival má ambíciu pritiahnuť do Piešťan v dobe jeho konania od 15- do 20-tisíc návštevníkov.

Festival otvorí veľký pouličný komediantský sprievod s bubeníkmi, akrobatmi, umelcami, tanečníkmi, miestnymi športovcami, ktorý vyvrcholí na Winterovej ulici veľkou vizuálnou šou. Na hudobných pódiách sa vystrieda Dominika Kavaschová (Morena), Daniel Fischer, Lukáš Dóza, Daniel Žulčák (OVJ), Juraj Bača (Partyband), Barbora Švidraňová, Marián Labuda ml. (Trezor) a mnohí ďalší. Program festivalu ešte nie je uzavretý, ale teraz je už jasné, že v kúpeľnom meste sa ukážu slovenské herecké špičky v tých najzábavnejších komédiách. Na väčšinu podujatí bude vstup bezplatný.

O prenájme mestských kultúrnych stánkov v prospech festivalu za symbolické jedno euro poslanci rozhodli ešte na aprílovom zastupiteľstve. Na minulotýždňovom zasadnutí odhlasovali, že zvyšok mestských pozemkov, o ktoré organizátor žiada, určené primárne pre gastro a oddychové zóny, mu budú prenajaté štandardne podľa všeobecne záväzného nariadenia mesta a cenníku o zábere verejného priestranstva. Nájomné zmluvy majú byť podľa rozhodnutia poslancov uzavreté na čas konania festivalu v období najbližších troch rokov.

Ako uviedol primátor mesta Peter Jančovič, hudobné festivaly na letisku skončili, lebo jeho prevádzkovateľ chce zabezpečovať leteckú dopravu, a podujatia v autokempingu Lodenica skončili pre neadekvátne finančné požiadavky jeho majiteľa. „Na uvedené priestory mesto nemá legislatívny dosah. Festival zábavy – Piešťanské zábaly a priestor pre jeho uskutočnenia je plne v kompetencii mesta. Je to šanca, ako vrátiť do Piešťan kultúrne podujatie nadregionálneho významu,“ povedal Jančovič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 17. októbra. Tento deň je Medzinárodným dňom boja proti chudobe. Meniny má Hedviga.
  • 17.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 18. októbra. Tento deň je Svetovým dňom menopauzy, Sviatkom sv. Lukáša, patróna umelcov a maliarov, lekárov a…
  • 18.10.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 18. októbra 2024
Meniny má Lukáš, zajtra Kristián