Začali pred polstoročím, maturovali o päť rokov neskôr

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. júna 2024, 08:14

Do školských lavíc si po prvý raz zasadli pred polstoročím, maturitné vysvedčenie v odbore meracia a automatizačná technika dostali o päť rokov neskôr. Prvý ročník dokončilo 30 študentov, z nich zmaturovalo dvadsať. Dnes ich žije už len trinásť. Reč je o absolventoch večerného štúdia na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch z rokov 1974-1979.

Účastníci stretávky absolventov večerného štúdia na SPŠE: (zľava) Štefan Gregorička, Oliver Mičo, Ján Strýček, Valter Masár, Pavol Mondok, Ivan Kopecký, Zdeno Kostka, Karol Jamrich a Zdenko Potoček. (Autor: Romana Gregoričková)

Keďže išlo o večerné štúdium, skladba žiakov bola pestrá. Najstarší zo študentov mal v tom čase 36 rokov, najmladší boli čerství absolventi učňovskej školy. Aj to sa podpísalo na tom, že s pribúdajúcimi rokmi počet študentov klesal. Nie každý totiž zvládol byť osem hodín v práci, potom ďalších šesť v škole a viacerí strávili ďalšie hodiny cestovaním, veď v triede Jany Sivákovej boli študenti od Trnavy po Trenčín.

Podobne ako pred piatimi rokmi aj tentoraz sa bývalí „večernisti“ stretli v piešťanskej reštaurácii Semafor. „Po piatich rokoch je nás o troch menej, ďalší štyria neprišli pre rôzne dôvody. Jeden odcestoval do zahraničia, jeden mal maturity a zvyšní dva neprišli. Možno o dva roky, keď sa máme opäť stretnúť, prídu všetci pozvaní,“ povedal jeden z organizátorov, Pavol Mondok.

Začiatkom septembra tohto roka uplynie okrúhlych 50 rokov od chvíle, čo si títo študenti večerného štúdia v budove SPŠE na Námestí SNP v Piešťanoch po prvý raz zasadli do školských lavíc. To bol dôvod, aby vtedajší predseda triedy Štefan Gregorička svojich kolegov poinformoval aj o menách ostatných jedenástich, ktorí spolu s nimi začínali. Niektoré mená vypadli z pamäti, tretina z tých, čo začínali, už dnes nie je medzi živými…

„Všetci sme už dôchodcovia, takže sa nemožno čudovať, že naše rady rednú. Oproti stretávke spred piatich rokov nás navždy opustili Vlado Straka, Jozef Moravčík a Julo Valach. Z pozvaných trinástich žijúcich prišli na stretávku deviati. Chcel prísť aj Ján Selecký. no práve v deň stretávky mal maturity ako vyučujúci. A to má už 75 rokov! Aj tak sme mali na čo spomínať. Napríklad Karol Jamrich sa pochválil, že chodieva na stretnutia dôchodcov alebo koštovky vín, Valter Masár sa zasa venuje reprodukcii starých diapozitívov, Zdeno Kostka je náruživý poľovník, Jano Strýček býva v Bošáci, no slivovicu nemal, pretože v posledných rokoch sliviek v jeho záhrade nebolo,“ dodal hlavný organizátor a predseda triedy.

(na)

0 Shares

Najnovšie správy

V rámci každoročnej výzvy Do práce na bicykli, najazdili Piešťanské tímy celkom 20 249,24 kilometrov. Keďže Piešťany sú odjakživa mestom bicyklov,…
  • 06.09.2024, 01:25
  • cyklistika / Piešťanský týždeň / Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany / Šport
Dnes je nedeľa 8. septembra. Tento deň Svetovým dňom fyzikálnej terapie, Medzinárodným dňom gramotnosti (UNESCO) a Svetovým dňom prvej pomoci.…
  • 08.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 8. septembra 2024
Meniny má Miriama, zajtra Martina