Mladí someliéri, čokolatiéri, baristi či barmani budú súťažiť o Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera
Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch bude v utorok 26. marca hostiť mladých someliérov, baristov, čokolatierov, tea tenderov a barmanov, účastníkov súťaže o Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera. Na medzinárodnej úrovni bude v piatich odborných disciplínach súťažiť vyše 110 študentov z viac ako troch desiatok stredných odborných škôl zo Slovenska a z Českej republiky zameraných na hotelierstvo a gastronómiu. Jedinečnou súťažnou disciplínou na Slovensku je disciplína čokolatier a tea tender.
Podľa riaditeľa školy Ladislava Blaškoviča je súťaž pre študentov neopakovateľná príležitosť prezentovať svoje odborné vedomosti a zručnosti a ponúknuť všetkým pestrý výber dezertov a nápojov. Je zároveň príležitosťou a inšpiráciou pre mladých ľudí, ktorí pod vedením svojich pedagógov môžu načerpať nové obohacujúce poznatky z gastronómie a hotelierstva. Garantom každej zo súťažných disciplín bude uznávaný odborník z praxe. Napríklad v prípade someliérov to bude Vladimír Hronský, pri čokolatiéroch Karol Stýblo.
Piešťanský pohár Ľudovíta Wintera je podujatie s najväčším počtom súťažiacich, zúčastnených škôl a súťažných disciplín medzi podobnými gastronomickými súťažami na Slovensku. Súťaž je pomenovaná po osobnosti, ktorá vďaka svojej pracovitosti, manažérskym rozhodnutiam a nezlomnosti urobila v prvej polovici minulého storočia z Piešťan svetoznáme kúpeľné mesto.
Hotelová akadémia pripravuje aj pre žiakov základných škôl samostatnú súťaž s názvom Mladý gastronóm, počas ktorej 24 žiakov pripraví slávnostnú tabuľu s témou Cesta okolo sveta a pudingový dezert.
(SITA)