Starosvetské zázvorníky z Modrovky
Už vám rozvoniavajú medovníčky, kokosky či linecké koliečka? Cukor roztápate na karamel, čokoládu s maslom na polevu, lúskate či meliete orechy? V kuchyni je cítiť vôňu škorice i klinčekov? Spotreba papiera na pečenie narastá s množstvom cukroviniek v dózičkách? Ak ešte náhodou nemáte niektorý z obľúbených vianočných koláčikov upečený, nechajte sa inšpirovať. Ponúkame vám famózny recept na starosvetské zázvorníky Jarmily Fanovej, rodáčky z Modrovky.
Jarkine zázvorníky – historický recept
Suroviny: 4 vajcia, 500 g práškového cukru, 50 g rozpusteného masla, 2 PL zázvoru, 1 balíček prášku do pečiva, špička noža sódy bikarbóny, 15 g polohrubej múky, 500 g hladkej špeciál múky (dvojnulkovej)
Postup: Štyri celé vajcia mixujeme asi desať minút s pol kilogramom práškového cukru. Do napenenej hmoty zašľaháme postupne 50 g rozpusteného masla. Do hmoty zašľaháme 2 PL mletého zázvoru. Do takto pripravenej hmoty zašľaháme ešte 15 g polohrubej múky. Postupne tam ešte vmiesime pol kila hladkej múky špeciál, do ktorej sme pridali prášok do pečiva a na štipku noža sódy bikarbóny (ak sú vajcia menšie, menej múky). Na doske rozdelíme cesto na štyri bochníčky, vymiesime, vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a povykrajujeme zázvorníčky. Necháme ich na plechu, doske či papieri preschnúť 12-16 hodín, neobraciame! Po odležaní a preschnutí pečieme pri teplote asi 170 stupňov Celzia.
Viera Dusíková, foto archív redakcie