Bylinkárka radí: Iberka pomáha liečiť reumu
Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví iberku horkú.
Iberka horká (Iberis amara) pochádza z juhozápadnej Európy. Je to jednoročná až dvojročná bylinka, vysoká približne 40 centimetrov. Stonku má priamu, rozkonárenú, listy sú v dolnej časti lopatkovité a vrchné klinovité, zúbkaté. Kvitne od mája do augusta. Kvietky tvoria neukončené chocholíkaté strapce, sú bielej farby. Kvety sú štvorpočetné s nerovnakou veľkosťou lupienkou. Plod je úzko krídlatá šešulka.
V minulosti sme mohli iberku horkú nájsť na starých cintorínoch alebo v obilí, dnes si ju musíme dopestovať. Iberka má už v názve, že je to horká bylinka. V minulosti sa používala proti bolestiam kĺbov, ľudia si ju priviazali na bolestivý kĺb a verili, že bolesti prestanú. Dnes sa používa na liečbu reumy, podporuje tráviaci systém, a to tak, že uvádza pohyb tráviaceho systému do normálneho stavu, aktivuje a uvoľňuje tráviace svaly, znižuje nadúvanie a bolesť, chráni pečeň pred chorobami, vylučuje žalúdkovú a žlčovú šťavu. Zvonka ju môžeme použiť na liečbu kožných ochorení, napríklad svrab.
Iberka horká obsahuje liečivé látky, ktoré sú prospešné nášmu zdraviu, spomeniem glukosinoláty, silicu so sírou, flavonoidy. Iberka má protizápalový, protirakovinový a antioxidačný účinok.
Upozornenie: Iberku horkú neodporúčam tehotným ženám, u niekoho môže vyvolať ťažobu a zvracanie. Semeno rastliny nepoužívam, je silno jedovaté.
Čaj z iberky horkej
Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate iberky horkej, 2,5 dl vody
Postup: Vňať zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Užívame dvakrát denne po dobu jedného týždňa, urobíme týždeň prestávku a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj užívame na podporu trávenia, znižuje nadúvanie a bolesť, ochráni pečeň pred chorobami.
Tinktúra
Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate iberky horkej, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár
Postup: Vňať dáme do čistého zaváraninového pohára, zalejeme pálenkou alebo liehom a dobre uzavrieme. Necháme na suchom teplom mieste odstáť 21 dní, občas pretrasieme. Potom prefiltrujeme a odložíme na tmavé, suché miesto. Tinktúru užívame po dobu dvoch týždňov dvakrát 20 kvapiek v 1 PL teplej vody. Urobíme prestávku tri týždne a takto viackrát zopakujeme. Tinktúra je vhodná pri tráviacich problémoch, zlepšuje vylučovanie žalúdkových štiav.
Obklad
Potrebujeme: 100 g nadrobno nasekanej kvitnúcej vňate iberky horkej, 4 PL slnečnicového oleja
Postup: Vňať mierne zohrejeme na oleji, dáme do handričky a priložíme na boľavé miesto. Obklad previažeme. Robíme na celú noc až do vyliečenia. Je vhodný pri reume.
Kúpeľ proti svrabu
Potrebujeme: 100 g čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate iberky horkej, 2 l vody
Postup: Vňať povaríme na miernom plameni 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ robíme dva-trikrát do týždňa alebo podľa potreby.
Masť proti svrabu
Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate iberky horkej, 150 g bravčovej masti
Postup: Do kastrólika dáme vňať iberky a 150 g masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky.
Anna Kopáčová