Na Oponický hrad s celou rodinou

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní sme pre vás pripravili výlet pre celú rodinu na Oponický hrad.

Majitelia hrad definitívne opustili v roku 1645 a presťahovali sa do podhradia. (Autor: Supa)

Naštartujte auto a zamierte k Nitre do obce Oponice. Cesta vás dovedie až k oponickému kaštieľu. Tam na parkovisku z jeho pravej strany nechajte svojho štvorkolesového tátoša a po zelenej turistickej značke sa poberte na Oponický hrad. Čaká vás nenáročná asi hodinová púť lesom.

Ak sa nebudete zanovito držať značiek, ale namiesto pravoodbočky pri druhej tabuli náučného chodníka pôjdete neznačenou lesnou cestou – zvážnicou – rovno a po miernom stúpaní zamierite vpravo, vyhnete sa nepríjemnému stúpaniu, podliezaniu vyvráteného kmeňa mohutného stromu a hlavne jesennému blatu, čo sa lepí na vibramy.

Oponický hrad sa nachádza na západnom výbežku pohoria Tribeč v chránenej krajinnej oblasti Ponitrie, nad obcou Oponice v nadmorskej výške 333 metrov. Najvyššia veža, pôvodne vysunutá z malého hradného areálu, sa nezachovala. Tak ako pôvodný stredoveký horný hrad aj veža podľahla zubu času. Obvodová hradba, ktorá obkolesuje hradné jadro, vytvára predhradie v podobe širšieho parkánu. Z nej je najzachovalejšia západná časť opevnenia s mohutnou nárožnou baštou. Dobre viditeľná je aj najnovšia budova – palác Aponyiovcov postavený v 16. storočí. Hradné ruiny vymedzujú holé obvodové múry okolo nádvoria hradu. Rozoznateľná je veľká veža opevnenia a časti konštrukcií hradných palácov a hospodárskych budov.

Výlet na Oponický hrad je nenáročný a vhodný pre začiatočníkov, seniorov i rodiny s deťmi. Terén je dobre značený a chodník relatívne upravený. V priestoroch hradu sa nachádza viacero ohnísk a odpadkových košov, v okolí nie je neporiadok, čo nasvedčuje, že sa našli ľudia, ktorí sa o túto zrúcaninu starajú. Tá rovnako ako iné slovenské hrady a zámky prechádza rekonštrukciou.

Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1300. Za zakladateľov a prvých vlastníkov sa považujú Čákovci. Po smrti Matúša Čáka sa v roku 1329 stal jeho majiteľom Mikuláš Gutkeled, od r. 1389 ho vlastnil Dezider Kaplay a od r. 1392 prešiel hrad do vlastníctva zakladateľa rodu Aponiovcov – Mikuláša Ewrsa. Husitské vojská v r. 1430 hrad dobyli a poškodili, no rýchlo bol opravený. Jeho sláva však upadala a dostával sa do rúk čoraz chudobnejších majiteľov. Vďaka aspoň základnej údržbe však v priebehu 16. a na začiatku 17. storočia odolal tureckému náporu. K zániku hradu prispeli spory o majetok Aponiovcov medzi dvomi bratmi, ktoré sa vliekli od roku 1612. Majitelia ho definitívne opustili v roku 1645 a presťahovali sa do podhradia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 14. septembra. Tento deň je Dňom európskeho kultúrneho dedičstva. Meniny má Ľudomil.
  • 14.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 15. septembra. Tento deň je sviatkom Sedembolestnej Panny Márie a Medzinárodným dňom demokracie a Dňom softvérovej slobody.…
  • 15.09.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 16. septembra. Tento deň je Medzinárodným dňom ochrany ozónovej vrstvy. Meniny má Ľudmila.
  • 16.09.2024, 00:03
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 16. septembra 2024
Meniny má Ľudmila, zajtra Olympia