Recept: Medovníkové srdiečka
Za nami je druhá adventná nedeľa aj pochod čertov. Vianoce sa blížia a k nim tradične patrí pečenie medovníkov. Na medovníčky je množstvo receptov a rád, ako ich uskladniť. V dnešnom recepte si pripravíme zdravší variant medovníkov, ktoré sú na nerozoznanie od klasických.
Suroviny:
450 g špaldovej múky (alebo 225 g bielej polohrubej a 225 g špaldovej)
200 g masla
2 vajcia
250 g medu
1 PL prášku do perníka
1 KL perníkového korenia
1 KL jedlej sódy
1 KL kakaa
olej na potretie plechu
1 rozšľahané vajce na potretie upečených medovníkov
Postup:
V mise najprv zmiešame preosiatu múku so suchými ingredienciami, a to práškom do perníka, perníkovým korením, kakaom a jedlou sódou. Pridáme vajíčka a med. Tieto dve potraviny majú mať izbovú teplotu. Nakoniec pridáme zmäknuté maslo a vymiesime cesto. Urobíme bochník, dáme ho do mikroténového vrecka a vložíme ho na dve hodiny do chladničky.
Potom rozdelíme na menšie časti a vyvaľkáme. Vykrajujeme srdiečka, ktoré ukladáme na vymastený plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi štyri minúty. Ešte teplé potierame rozšľahaným vajíčkom.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková