Recept: Marinované morčacie mäso s ryžou
Keď hovoríme o zdravej výžive, nemôžeme vynechať morčacie mäso. Skrýva sa v ňom totiž zdravie. Má veľmi nízky obsah tuku, je ľahko stráviteľné, nepodporuje usádzanie cholesterolu v cievach, preto je vhodné pre ľudí so srdcovocievnymi chorobami. Pre vysoký obsah vápnika by ho zasa mali jesť ženy v klimaktériu ako prevenciu proti osteoporóze. Pre vysoký obsah zinku podporuje imunitný systém a zdravý vývoj dospievajúcich detí. Nemôžeme nespomenúť ani vysoký obsah železa, podporujúceho krvotvorbu.
Morčacie mäso pripravujeme rôznymi spôsobmi ako dusenie, vyprážanie, pečenie a iné. Čím sa morčacie mäso pečie dlhšie a pri nižšej teplote, tým je viac mäkké. Pečenie pri vysokých teplotách sa neodporúča, nakoľko ostáva veľmi suché. Mäso sa odporúča špikovať slaninkou.
V dnešnom recepte si morčacie mäso prešpikujeme, namarinujeme a upečieme.
Suroviny:
1 morčacie stehno
4 lyžice kremžskej horčice
4 lyžice olivového oleja
cesnak
šťava z malého citróna
2 plátky oravskej slaninky
soľ, korenie, kurkuma, bazalka
olej na vymastenie formy
hnedá ryža 200 g
rukola, rajčina
Postup:
Morčacie stehno prešpikujeme kúskami oravskej slaninky. Z olivového oleja, horčice a šťavy z citróna urobíme marinádu, pridáme soľ, korenie, kurkumu a bazalku. Vmiešame roztlačený cesnak. Marinádu natrieme na stehno a necháme odstáť asi dve hodiny. Potom vložíme na pekáč, pridáme malé množstvo oleja, podlejeme troškou vody a pečieme prikryté v rúre na 200 stupňoch asi polhodinu. Potom odokryjeme a pečieme ešte asi 40 minút. Po dopečení mäso vykostíme tak, že odrežeme menšie kúsky od kosti a vytvoríme asi dve porcie.
Podávame s hnedou ryžou, polejeme výpekom, ozdobíme rukolou a rajčinou.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková