Vianočné trhy rozvoňali Balneologické múzeum
Vianočná atmosféra zavítala aj do priestorov Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch. Každú stredu až do Vianoc sa v budove Kúpeľnej dvorany totiž budú konať vianočné trhy. Prvé boli už v stredu 27. novembra. Pracovníčky múzea si pripravili ukážky tradičného zdobenia medovníkov, pečenia vianočných oblátok a tvorivé dielne.
„Medovníky sa v 19. a 20. storočí zdobili tradične orechmi a tým, čo bolo dostupné. Na zdobenie, aké poznáme dnes, ľudia nemali toľko času. Postupne, keď už nemuseli napríklad stáť len pri sporáku a mohli sa venovať aj niečomu inému, vznikali novodobé techniky zdobenia,“ priblížila Jarmila Hluchová z piešťanského múzea. Počas trhov návštevníkom ukazuje zdobenie bielkovou polevou, kde je citrónová šťava a cukor. Ako doplnila, každá medovnikárka zdobí svojimi obľúbenými motívmi: „Ja preferujem vyšívaciu techniku.“
K pečeniu oblátok návštevníkov naláka i vôňa. Viera Oršinová pripravuje cesto podľa tradičného receptu: „Rovnako tradičná je grafika na oblátkovači. Nalejem tam polievkovú lyžicu cesta, ktoré je trochu redšie ako palacinkové, zatvorím formu, orežem okraje a po chvíľke vyberiem hotovú oblátku.“
Čerstvé oblátky sa dajú hneď ochutnať, k dispozícii je tiež med. Ten zvykli konzumovať práve naši predkovia, pričom v iných častiach krajiny si dávali okrem neho aj orechy a cesnak. V minulosti sa tiež zvykli oblátky dávať dobytku, napríklad so zapečenou petržlenovou vňatkou. Nielen oblátky a medovníky sa spájajú s adventom našich predkov. „Na štedrovečernom stole malo byť všetko, čoho je mnoho. Čiže šošovica, mak, bobáľky, šúľance, aj tých muselo byť veľa, aby sa najedli. A to platí komplexne pre celé Slovensko,“ doplnila Hluchová.