Recept: Rybie filé s hráškom a syrovou omáčkou
Mäso z rýb či už morských, alebo sladkovodných, patrí spolu aj so zeleninou a ovocím k dôležitým prvkom zdravej výživy. Odborníci zastávajú názor, že by malo byť zaradené do jedálnička minimálne dvakrát do týždňa, nakoľko obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Sú to hlavne kyseliny Omega 3 a Omega 6 dôležité pre zdravý kardiovaskulárny systém, vitamín D pre zdravý vývoj kostí, ale sú to aj iné vitamíny, napr. A, B12, minerály či stopové prvky, ako napr. fosfor, jód, draslík a železo.
Rybacie mäso by mali konzumovať hlavne deti, seniori, ale aj ostatná populácia. Rozličné druhy rýb umožňujú nespočetné množstvo variantov kuchynského spracovania, pričom vysmážanie by sme mali určite vynechať. Odporúča sa grilovanie so zeleninou, dusenie, zapekanie či príprava na pare.
V dnešnom recepte si pripravíme rybie filé s hráškom a syrovou omáčkou.
Suroviny:
6 ks rybieho filé
150 g masla
1 vrecko mrazeného hrášku
asi 100 g syru Niva
2 ks syra Bambino
600 ml mlieka potrebné na namočenie ryby, omáčku, zemiakové pyré
soľ, korenie na ryby, olivový olej, vegeta, cesnak podľa potreby
Postup:
Rybie filé namočíme do mlieka približne na dve hodiny. Potom mlieko vyžmýkame, filé osolíme, posypeme korením na ryby. Dáme na pekáč, pofŕkame olivovým olejom a podlejeme malým množstvo vody. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia, necháme prejsť varom a dopečieme asi 20 minút.
Cibuľu nakrájame na drobné kúsky, speníme na masle, pridáme rozmrazený hrášok a podusíme, kým nezmäkne.
Do zohriateho mlieka v množstve asi 450 ml vytlačíme syr Bambino, nastrúhanú Nivu, pridáme vegetu, roztlačený cesnak a za stáleho miešania ďalej zohrievame, pričom ešte syr rozšľaháme v mlieku metličkou. Krátko pred bodom varu odstavíme.
Zemiakové pyré pripravíme obvyklým spôsobom. Zemiaky nakrájané na kocky uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom vodu zlejeme, pridáme mlieko a rozmixujeme tyčovým mixérom. Na vrch pyré dáme kúsky masla.
Na tanier dáme porcie rybieho filé a uduseného hrášku. Filé polejeme omáčkou. Pridáme zemiakové pyré. Dozdobíme rajčinou, citrónom či cibuľkou, kreativite sa medze nekladú.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková