Recept: Rizoto z kuracích pečienok a zeleniny
V minulom čísle sme uviedli, že sa budeme venovať ľahko stráviteľným jedlám. Pre svoju nenáročnosť na prípravu a pestrosť prísad k nim patrí jednoznačne rizoto. Jeho pôvod môžeme hľadať v severnom Taliansku, tvorí pilier milánskej kuchyne. Taliani dodržiavajú pri jeho výrobe prísnu receptúru. Pripravujú ho zo špeciálnej guľatej ryže, ktorú dostať už aj v našich obchodoch. Pravé talianske rizoto má hustú kašovitú konzistenciu a pripravuje sa spôsobom, ktorý sa prísne dodržiava.
Do masy môžeme dať aj viac šťavy z Najprv sa premytá ryža ľahko presmaží na olivovom oleji a podleje vínom, aby sa úplne absorbovalo do ryže. Potom sa na ryžu naleje vývar a za stáleho miešania sa varí, kým je al dente – kašovitá. Taliani pridávajú tiež rôzne pochutiny – parmezán, šafran, lososa, ryby, zeleninu a iné. Ostatné krajiny si prípravu rizota upravili, pridávajú do neho rôzne druhy mäsa, avšak naši južní susedia tvrdia, že už nejde o rizoto, ale pokrm z ryže. Dnes si pripravíme rizoto z kuracích pečienok a zeleniny.
Suroviny:
1 cibuľa
1/2 kg guľatozrnnej ryže
1 balík kuracích pečienok
1 balík mrazenej zeleniny čínska zmes
200 g eidamu
olej, soľ, korenie, kurkuma, kečup, horčica podľa chuti
Postup:
Ryžu premyjeme a pripravíme obvyklým spôsobom. Cibuľu nakrájame nadrobno, speníme na oleji, pridáme kuracie pečienky nakrájané na menšie kúsky a čínsku zmes. Podlejeme vodou a dusíme asi 20 minút. Nakoniec ochutíme soľou, korením kurkumou, pridáme kečup a horčicu. Premiešame a zmiešame s uvarenou ryžou.pečienok, aby bola pekne šťavnatá. Porcie rizota posypeme nastrúhaným eidamom. Podávame s rôznymi zeleninovými šalátmi, baraním rohom či cviklovým šalátom.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková