Recept: Šalát s olivami
Jeseň dáva nášmu organizmu poriadne zabrať. Okrem únavy, ktorú spôsobuje nedostatok vitamínu D, nám chýba predovšetkým vitamín C posilňujúci imunitný systém. Vitamín D je zasa potrebný pre stavbu a rast kostí. Pre posilnenie imunitného systému sú vhodné aj olivy.
Tieto drobné plody olivovníka sfarbené nazeleno, hnedo, čierno či fialovo majú v kuchyni širokú škálu uplatnenia. Pridávame ich nielen do šalátov, ale aj do teplých či studených pokrmov, vhodné sú ako chuťovky k syru a ich lisovaním sa vyrába unikátny olivový olej, ktorý pridávame najmä do šalátov. Olivy pre vysoký obsah dobrého cholesterolu chránia aj kardiovaskulárny systém, obsahujú množstvo vitamínov a flavonoidov. Dnes pridáme olivy do šalátu, ktorý vám bude určite chutiť.
Suroviny:
1 vrecko zelených olív
1 vrecko krabích tyčiniek
1 veľká rajčina
200 g zlatého rockfortu alebo syra balkánskeho typu
tmavý chlieb
Postup:
Syr, krabie tyčinky a rajčinu nakrájame na menšie kúsky, pridáme zelené olivy a premiešame. Nedochucujeme, nakoľko olivy majú svoju typickú slano-kyslastú chuť. Nakoniec do šalátu vlejeme ľubovoľné množstvo nálevu, v ktorom boli olivy, a premiešame. Podávame s tmavým chlebom. Tento pokrm je vhodný na večeru. Ak sa ho rozhodnete ponúknuť vašej návšteve, podávajte ho s bielym suchým vínom.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková