Recept: Šalát z Hokkaida
Jeseň je nielen o sfarbených listoch stromov, gaštanoch a šípkach, ale aj o tekviciach Hokkaido. Ich milé oranžovo sfarbené plody sa na nás usmievajú zo všetkých strán. Tekvica Hokkaido alebo tekvica obrovská obsahuje nielen veľa vitamínov, stopových prvkov, ale aj antioxidantov, kyselinu listovú či pantoténovú, nenasýtené mastné kyseliny omegu3 a omegu6, betakarotén a iné. Podporuje trávenie či vylučovanie a je vhodná aj pre tehotné či dojčiace ženy.
Pre lahodnú maslovú chuť má v kuchyni širokú škálu uplatnenia, ako sú sladké a slané pokrmy, zákusky a polievky. Dnes ju pridáme do šalátu, ktorému Hokkaido dodá nielen vitamíny, ale aj krásne sfarbenie.
Suroviny:
1 stredne veľký ľadový šalát
1 tekvica Hokkaido približne rovnakej veľkosti ako šalát
1 až 1/2 balíčka syra balkánskeho typu
2 lyžičky olivového oleja
soľ, korenie, citrón podľa potreby
Postup:
Ľadový šalát pokrájame a dáme do misy. Pokvapkáme citrónom. Pridáme na kocky nakrájaný syr balkánskeho typu, soľ a korenie. Ošúpanú tekvicu zbavenú jadrovníka nakrájame na mesiačiky a dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 20 minút na 180 oC. Upečené mesiačiky Hokkaida nakrájame na plechu ešte na menšie kúsky a pridáme do šalátu. Pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Môžeme podávať ako prílohu k jedlu alebo ako samostatný pokrm s čiernym chlebom.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková