Recept: Nátierka z avokáda
V dnešnom recepte sa zameriame na ovocie, ktoré už dlhšiu dobu zaznamenáva veľký úspech. Ide o avokádo. Tento plod s tmavozelenou šupkou je ľahko dostupný na pultoch supermarketov a dajú sa z neho pripraviť rôzne pokrmy. Medzi jeho dobré vlastnosti patrí vysoký obsah tzv. dobrého cholesterolu, vlákniny, draslíka a železa. Pripravíme si z neho jednoduchú nátierku, ktorá je nielen výživná, ale aj nenáročná na prípravu.
Suroviny:
avokádo
125 g masla
soľ, korenie, kurkuma
tmavý chlieb
rajčiny
Postup:
Avokádo pozdĺžne narežeme. Od jadra ho oddelíme tak, že každú polovicu tlačíme opačným smerom. Takýmto spôsobom sa ľahko oddelí od jadrovníka. Odstránime šupku a dužinu nakrájame na menšie kúsky. Pridáme zmäknuté maslo. Nakoľko dužina avokáda má nevýraznú chuť, pridáme soľ, korenie a kurkumu. Roztlačíme vidličkou a vymiešame nahladko, aby neostali hrudky. Nátierku natrieme na tmavý chlieb a ozdobíme rajčinami. Takáto nátierka pre svoju výživovú hodnotu a farebný efekt môže nahradiť obložené chlebíčky a zasýtiť nielen vás, ale i vašu návštevu.
Jadrovník nevyhadzujeme. Vysušíme ho, nastrúhame a môžeme pridávať do pokrmov. Ja pridávam celý do hovädzej polievky namiesto muškátového orechu.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková