Recept: Patizónové placky
Jeseň je obdobím, keď je na pultoch množstvo rôznych druhov tekvíc. Tekvica, patizóny či cukiny sú na pestovanie mimoriadne nenáročné, rastú rýchlo a v kuchyni majú širokú škálu možností prípravy. Patizón patrí do druhu tekvica a takto sa volá aj jeho plod. Je pomocníkom pri dodržiavaní diétnych režimov, pretože disponuje nízkym obsahom kalórií. Pre nízky obsah sodíka sa odporúča konzumovať srdciarom a ľuďom s poruchami funkcie obličiek. Dnes si z tejto zeleniny pripravíme placky.
Suroviny:
1 stredne veľký patizón
1 väčší zemiak
2 vajcia
polohrubá múka podľa potreby
soľ, korenie, majorán podľa chuti
1 až 2 strúčiky cesnaku
1 stredne veľká cibuľa
olej na vysmážanie
Postup:
Patizón a zemiak ošúpeme, z patizónu odstránime jadrovníky. Nastrúhame, necháme odstáť a zbavíme vody. Pridáme dve celé vajcia a múku. Ochutíme soľou, korením a majoránom. Pridáme pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľku, ktorú sme predtým jemne posmažili na panvici. Vysmážame na oleji alebo masti, pričom lyžicou tvarujeme placky. Placky ukladáme najprv na tanier so servítkou, aby neboli zbytočne mastné. Pri podávaní môžeme posypať syrom a ozdobiť kečupom, ale chutia aj bez týchto ingrediencií.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková