Slivkovo-maková torta
Ochladilo sa a počasie nám signalizuje, že prišla jeseň. Na pultoch trhovníkov sa objavilo hrozno a hrušky a na svoj odchod nám mávajú slivky. Okrem toho, že toto ovocie obsahuje veľa vitamínov a antioxidantov a je veľmi zdravé a chutné, môžeme ho použiť na výrobu koláčov, na zaváranie či na džem. Je vhodné aj pre diabetikov. Dnes si pripravíme slivkovo-makovú tortu, vhodnú ku káve alebo čaju.
Suroviny:
2 lyžice bielej polohrubej múky
2 lyžice špaldovej múky
2 lyžice pomletého maku
5 vajec
5 lyžíc trstinového cukru
1 prášok do pečiva
1/2 šálky vlažného mlieka
slivkový lekvár a slivky podľa potreby
Postup:
Najprv zmiešame suché prísady, ako sú múka, cukor, mak a prášok do pečiva. Pridáme žĺtky, mlieko a premiešame. Ako posledný pridáme sneh z bielkov. Masu vlejeme do vymastenej a múkou posypanej tortovej formy. Slivky umyjeme, rozkrájame na menšie časti a dáme na vrch torty. Pečieme v predhriatej rúre najprv na 170 stupňoch, po 15 minútach teplotu znížime na 150 stupňov a dopečieme asi 10-15 minút. Vychladnutú tortu vyberieme z formy, pozdĺžne prekrojíme, spodnú polovicu potrieme slivkovým lekvárom a zase spojíme. Nakoniec rozkrájame na trojuholníčky a servírujeme.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková