Pečený džem z čerstvého ovocia
Obľúbenou formou spracovania ovocia a zeleniny je zaváranie. Z ovocia však môžeme urobiť aj chutný džem či marmeládu. Dnes si pripravíme tzv. pečený džem, ktorý je veľmi chutný a nemusíte ho sterilizovať. Na jeho prípravu použijeme aktuálna ovocie, ako sú slivky či broskyne. Ja som touto formou pred mesiacom pripravila džem z marhúľ.
Suroviny:
3 kg ovocia
600-700 g cukru, používam hnedý trstinový
1 štamperlík rumu
Postup:
Ovocie umyjeme a vykôstkujeme. Nakrájame na menšie čiastky. Vysypeme na plech, zasypeme cukrom a pridáme štamperlík rumu. Premiešame a necháme odstáť 1,5 až 2 hodiny. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia a za občasného premiešania pečieme asi dve hodiny. Urobíme skúšku: lyžičkou naberieme trošku džemu a dáme na tanierik. Keď džem hustne, je hotový, nemusíme piecť ďalej. Hmotu vlejeme do pohárov, ktoré uzatvoríme viečkami. Nesterilizujeme, len poháre prevrátime, aby viečka „sadli“. Zabalíme do deky. Odkryjeme, až keď sú poháre vychladnuté.
Džem môžeme pridať do palaciniek, jogurtov či na tmavý chlebík alebo pečivo natreté maslom.
Džem netreba sterilizovať.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková